Vrouw/Praat Mee
1871194367
Praat Mee

Kindereuthanasie: Mama, ik wil niet meer

David Rozing / Hollandse Hoogte

David Rozing / Hollandse Hoogte

Stel je kind heeft een ongeneeslijke ziekte, waarbij het ondraaglijke pijnen lijdt. Pijnen die niet kunnen worden weg genomen. Je kind heeft geen leven meer en is doodongelukkig. Zou je zijn/haar verzoek om om euthanasie dan inwilligen?

David Rozing / Hollandse Hoogte

David Rozing / Hollandse Hoogte

Recent werd er in België euthanasie uitgevoerd bij een kind. Dat maakte veel los. België is het enige land ter wereld waar euthanasie voor alle minderjarigen wettelijk is toegestaan. Volgens Eduard Verhagen (54), hoogleraar kindergeneeskunde en palliatieve zorg voor kinderen in het UMC Groningen, duurt het niet lang meer voordat er een kenniscentrum voor kindereuthanasie komt. Zo zei hij in het AD.

Het landelijke kenniscentrum zal worden opgezet door de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) en Stichting Kinderpalliatieve Expertise (PAL) en moet kennis en zorg gaan bieden aan artsen, patiënten en ouders/verzorgers.

In Nederland mag je vanaf 12 jaar zelf een verzoek om euthanasie doen, waarbij de ouders tot het 16e levensjaar toestemming moeten geven. Vanaf 16 tot en met 17 jaar mag een jongere zelf een beslissing nemen, maar de ouders moeten daarbij áltijd door de arts erbij betrokken worden. Vanaf 18 hoeven de ouders niet bij het verzoek betrokken te worden.

Praat mee

Wat vind jij? Moeten alle minderjarige kinderen zelf kunnen beslissen of ze euthanasie willen? Of moeten ouders daar áltijd over kunnen meebeslissen? Praat hieronder mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.