Vrouw/Mama
1871569603
Mama

Deel 12: 'We worden letterlijk ziek door negatieve gedachten'

Na engelengeduld ontmoet Samira een man met wie ze de sprong in het huwelijksbootje waagt. Haar leven lijkt een droom als ze op 37-jarige leeftijd zwanger wordt van Bashir*. Maar ze belandt al snel in een nachtmerrie als ze hoort dat hij ongeneeslijk ziek is. Terwijl haar man vecht voor zijn leven, groeit het leven in Samira’s buik. Elke maandag schrijft ze over hun 'prachtige lijdensweg' (haar eigen woorden).

Ik ben zwanger van een man die kanker heeft. Hij had al tumoren toen we het kind maakten. Krijgt mijn kind het nu ook? Wordt kanker genetisch bepaald? Zit het in je genen? Ik slik een brok weg. Toen ik het aan de huisarts vroeg zei ze: ‘Nee, dat je man het heeft, betekent niet dat je kind het ook krijgt’. Maar ik ben niet gerustgesteld.

Biology of belief

De bus rijdt België in. Het Hollandse landschap is aan me voorbij gegleden. "Alles gaat voorbij, alles is vergankelijk", klaag ik zachtjes. Meteen corrigeer ik mezelf. Ik moet positief blijven. Toch maak ik me ernstig zorgen om de gezondheid van mijn baby.

Ik doe mijn oordopjes in en kijk op YouTube een interview met de bioloog en wetenschapper Bruce Lipton, de schrijver van Biology of belief, waarmee hij wereldwijd aandacht kreeg. Hoewel hij revolutionaire ideeën heeft, gebaseerd op wetenschap, heb ik hem nog nooit in de mainstream media gezien.

Ingehouden woede

Wie op zoek wil naar de waarheid, zal moeten vragen, wroeten en vinden. Volgens Lipton wordt kanker niet veroorzaakt door je genen, maar grotendeels door een verkeerde levensstijl. "Het kankergen is in je bloed aanwezig, maar het heeft een stimulus nodig om het te activeren."

Als de interviewer vervolgens vraagt wat zo'n stimulus of prikkel kan zijn, geeft Lipton aan dat bij kanker meestal woede de boosdoener is. "En wat is dan het profiel van veel kankerpatiënten?" wil de interviewer weten. Lipton: "Veel kankerpatiënten zijn overstuur in hun leven. Ze uiten hun emoties niet en houden woede in."

Ziek door emoties

"Je moet je voorstellen; als je stress hebt, wordt de toevoer van bloed naar je organen afgesloten. Je lijf zet zichzelf in de vluchtmodus, het bloed stroomt daardoor naar de armen en benen. Je stresshormoon sluit ook je immuunsysteem af, waardoor je cellen niet meer kunnen groeien en je ziek wordt.

De bedrijven die de medicijnen op de markt brengen, zijn de baas in de farmaceutische industrie. Zij gaan nooit zeggen dat je door emoties ziek kan worden." Volgens Lipton zijn de omgeving waarin je leeft en de gedachtes die gedurende de dag door je heen gaan dus het allerbelangrijkst om een gezond leven te leiden.

Wat als?

In een van zijn onderzoeken zet hij een bakje stamcellen in een kamer waarin hij een cd heeft opzet met negatieve woorden en zinnen. De cellen klonteren tegen elkaar en worden tumoren. Wanneer hij exact hetzelfde bakje stamcellen in een kamer zet waarin een cd met positieve woorden wordt gedraaid, groeien de cellen weer uit elkaar en worden ze gezond.

Eigenlijk is het niets nieuws, wat Lipton zegt. Onze Nederlandse taal zit vol wijsheden: ‘Je hebt iets op je lever’, ‘Ik zit ermee in mijn maag’, ‘Ik moet mijn gal spuwen’. Onbewust weten we allemaal dat je ziek kunt worden als je je emoties niet uit. Waarom doen we dat dan niet? Waar zijn we zo bang voor? Bashir en ik zijn gearriveerd in Gent. Was Bashir niet ziek geworden als hij eerder zijn gevoelens had geuit? Ik zal het nooit weten...

Over Samira

Samira is (motiverend) spreker en freelance-journaliste, in haar werk probeert ze de wereld en het leven te begrijpen. Haar levenspad is een avontuur vol vragen over haar vrouwelijkheid, spiritualiteit, maatschappij en liefde. In haar dagelijkse leven werkt ze parttime in een luxe boetiekhotel, momenteel is ze bezig met een boek.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.