Nieuws/Vrouw
1872325
Vrouw

Amber zit in een rolstoel en voelt zich niet gehoord

De gehandicapte Amber Bindels (28) is één van de initiatiefnemers van de petitie Wij staan op. Gelijke kansen op de arbeidsmarkt.

"De petitie is tegen het plan om werkgevers te ontlasten. Het zorgt ervoor dat hoe hard mensen met een beperking ook werken, wij nooit een volwaardig loon zullen krijgen of een pensioen kunnen opbouwen. Dit druist in tegen artikel 1 en het VN-verdrag voor mensen met een beperking."

"Het idee is dat de overheid onkosten en subsidies betaalt aan de werkgever. Ook als je ziek bent - wat in theorie sneller voorkomt als je gehandicapt bent - betaalt de overheid voor jouw ziek zijn. Dat is natuurlijk prachtig, maar daardoor kom je dus ook in een aparte constructie terecht, die ook op termijn dus weinig uitzicht biedt.

Verslechtering

Waar we specifiek protest tegen aantekenen is dat we onder het minimumloon moeten werken en geen pensioen opbouwen. Als je bijvoorbeeld als gehandicapte alleenstaand bent dan plust de gemeente bij tot het minimumloon maar als je een partner hebt die werkt krijg je niet eens het minimumloon.

Het kan niet zo zijn dat een kwart tot een derde van de mensen met een beperking nu in armoede leeft in Nederland. Het wetsvoorstel van loondispensatie dat er nu ligt betekent een verslechtering voor onze situatie. Dat moet van de baan.

Lees verder op vrouw.nl: „Als je alle obstakels hebt kunnen overwinnen en een baan hebt gevonden begin en eindig je als gehandicapte alsnog met het minimumloon.”