Vrouw/Praat Mee
1872856339
Praat Mee

Online een oppas 'bestellen' is misschien zo gek nog niet!

Meivakantie en geen oppas kunnen vinden voor je kroost? Geen enkel probleem: je kunt tegenwoordig via een app of via internet een oppas ‘bestellen’. Maar eh... is dat niet een beetje een risico?

Op apps of een site als Oudermatch.nl zie je een fotootje, iemands leeftijd en wat aanvullende informatie. Bevalt het je? Dan kun je diegene ‘boeken’.

Kon je vroeger geen geschikte oppas vinden, dan hing je een briefje op in de supermarkt of regelde je via via iemand die een paar uurtjes op je kroost zou kunnen oppassen. Tegenwoordig maken mensen veelal gebruik van websites of via een app zoals Charly Cares of Bsit.

Spannend

Onze schoonmaakster Gerda heeft een dochtertje van 6 en kon voor deze week ook geen oppas vinden. "Een nichtje had andere plannen, dus moest ik een andere oplossing vinden. Ik moest namelijk gewoon aan het werk, evenals mijn man."

Samen met haar man zochten ze naar een geschikt iemand via internet. "Je ziet iemands foto, iemands leeftijd en een paar regels tekst waarin ze iets over zichzelf vertellen. Intuïtief maak je dan een keuze, maar spannend vond ik het wel. En nog steeds!"

Het blijft eng

Uiteindelijk koos Gerda voor een 18-jarig meisje uit de buurt. Het meisje gaf aan wel vaker te hebben opgepast en het leek haar erg leuk. "We hebben haar eerst een keer op een middag uitgenodigd om kennis te maken. Met ons, maar vooral met onze dochter."

Tijdens het kennismakingsgesprekje vond Gerda dat het meisje er verzorgd uitzag en dat ze een betrouwbare indruk maakte. "Ook ging ze leuk met onze dochter om. Als het niet zou klikken tussen die twee, had ik het sowieso niet gedaan. Toch blijft het eng om haar achter te laten met iemand die we helemaal niet kennen. Ik heb nu het gevoel dat ik constant een berichtje moet sturen en moet bellen of het allemaal wel goed gaat…"

Rokende oppas

Maar waar let je dan op als je op zoek gaat naar een oppas die jij zelf niet kent? Uit onderzoek van Oudermatch onder ruim 1800 ouders in Nederland en aangrenzende Europese landen, blijkt dat 65% van de ouders toch als eerste kijkt naar het uiterlijk:

iemand moet er verzorgd uitzien. En een oppas met piercings? Dat is ook niet zo’n succes, evenals een rokende oppas (53%). Het opleidingsniveau speelt onder Nederlandse ouders nauwelijks een rol. Nog geen 10% vindt een lage opleiding een probleem.

En jij?

Heb jij weleens via een app of op internet een oppas ‘besteld’? Waar let jij op bij de eerste screening? En waar let je op tijdens een kennismakingsgesprek? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.