Nieuws/Vrouw
1873104756
Vrouw

Rajacenna tekent sinds kort tweehandig en haar carrière gaat nu als een speer!

Rajacenna van Dam (25) is een simultaan tekenwonder: ze tekent met haar linker- en rechterhand op hetzelfde moment twee totaal verschillende tekeningen. Dit zeldzame fenomeen wordt ook wel ambidextrie genoemd. De twintiger bevindt zich in goed gezelschap: (o.a.) schilder Leonardo da Vinci en gitarist Jimi Hendrix waren eveneens tweehandig.

Wanneer werd jouw interesse gewekt? "Toen ik 16 was zag ik in Italië een straattekenaar heel mooi en realistisch tekenen. Die man was echt heel erg goed en ik heb toen goed gekeken hoe hij dat deed. Eenmaal thuis ging ik het ook proberen, en dat lukte best aardig! Ik keek ook heel erg op tegen fantasy tekenaars Anne Stokes en Victoria Frances. Daar had ik schoolagenda’s van en ik vond hun tekeningen toen al super gaaf."

Tekende je al meteen met links en rechts? "Nee, ik deed altijd alles met alleen links. Pas een paar maanden geleden ontdekte ik dat ik ook rechts ben."

Hoe kwam je daar achter? "Ik zocht een manier om sneller te tekenen. En met twee handen werk je sneller dan met een hand dus ik dacht: 'Ik probeer het eens'. En dat lukte! In het begin oefende ik met het tekenen van een oog links en rechts. En dat lukte. Dus besloot ik om hele tekeningen te maken. Je moet wel goed heen- en weer kijken en het was zeker in het begin echt wennen."

Zit tekenen bij jullie in de familie? "Het creatieve zit wel in mijn familie. Mijn moeder doet aan cartoon tekeningen en mijn vader schilderde vroeger. Maar ik ben wel de enige die met twee handen kan tekenenen. Vooralsnog in ieder geval. Op dit moment zijn mijn ouders beiden nog heel erg rechtshandig, haha."

Heb je een kunstopleiding gevolgd? "Nee want ik had eigenlijk direct al werk. Maar misschien ga ik ooit nog eens een kunstopleiding doen. Op dit moment zit ik bij een agentschap in Barcelona en ben ik daar bezig met een project voor fantasy tekeningen.

Het agentschap waar ook mijn grote voorbeelden Anna Stokes en Victoria Frances bij zitten! Ik maak nu dertien tekeningen en daarvan wordt dan een merchandise gemaakt. Kalenders, agenda’s... Het is een droom die uitkomt!"

Taylor Swift en Selena Gomez getekend door Rajacenna

Taylor Swift en Selena Gomez getekend door Rajacenna

Dus daar verdien je nu je geld mee? "Ja. En hiervoor had ik ook al privé-opdrachten, via een kunstsite. Voor een A4-tekening vraag ik 2000 euro. Ook via social media zien mensen mijn werk. Dat is een goed medium gebleken om mijn werk te showen. Zo kreeg ik een berichtje van Nicolette van Dam nadat ik haar en haar man Bas had getekend. Omdat ik onder de indruk was van Bas' inzameling voor het Prinses Máxima Centrum.

Op Instagram heb ik nu 316.000 volgers. In 2010, dus toen ik nog alleen maar linkshandig was, had ik van Justin Bieber een tekening gemaakt. Dat had zijn management opgepikt omdat Justin op dat moment voor een tour in Nederland was, en toen mocht ik de tekening persoonlijk overhandigen. En dat kwam zelfs op televisie, heel bijzonder."

Maar wat teken je het liefst? "Ik teken toch het allerliefst dingen die alleen nog maar in mijn hoofd zitten, dus die nog niet bestaan. Dus fantasy."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.