Vrouw/Praat Mee
1873127510
Praat Mee

Praat mee

De nieuwe regelgeving rondom wegwerpplastic: goed of pure betutteling?

In de winkel krijg je al niet meer standaard een plastic tasje mee en steeds meer winkels experimenteren met de verkoop van producten zonder verpakking. Binnenkort gaat Nederland een stap verder: veel plastic wegwerpproducten worden volgend jaar verboden in ons land.

Dat het verbod op wegwerpplastic vanaf 3 juli volgend jaar niet alleen een wekelijks rondje langs de plasticbak scheelt, moge duidelijk zijn. Het is een mooie stap tegen de zogenoemde ‘plastic soep’. Om die reden zijn Europese milieuministers en het Europees parlement het verbod overeengekomen, met de ambitie om de klimaatdoelen van Parijs te halen.

Nieuwe maatregelen

Volgens de nieuwe maatregelen komt er een verbod op bepaalde plastic wegwerpproducten, zal er meer plastic gerecycled worden en kun je betere informatie verwachten over herbruikbare alternatieven voor plastic.

Na de vermindering van onder andere plastic tasjes, volgt er nu een verbod op bepaalde plastic wegwerpproducten, zoals plastic bordjes, plastic bestek, plastic roerstaafjes en rietjes. Er moet minder gebruik gemaakt worden van andere plastic on-the-go verpakkingen en er wordt meer verantwoordelijkheid gevraagd van de producenten van het plastic afval. Zij zijn mede-verantwoordelijk voor het afval dat het oplevert en ze moeten bijdragen aan de bewustwording bij de consument.

Maar denk ook aan voorschriften op bepaalde producten, waarin staat aangegeven in welke afvalbak het thuishoort én welk effect de kunsstoffen op het milieu hebben. Vanuit de overheid zullen consumenten ook nog eens een betere informatievoorziening krijgen over herbruikbare alternatieven. Een hoop stappen om de beoogde doelen te behalen.

Praat mee

Gaan al die nieuwe maatregelen te ver en riekt het naar betutteling? Of vind je het juist goed dat we de feiten onder onze neus geschoven krijgen? Praat mee op onze Facebook-pagina.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.