Vrouw/Columns & Opinie
1874266072
Columns & Opinie

'Het stellen van 1 vraag kan het begin zijn van liefde of vriendschap'

Vrouw luistert naar man

Vrouw luistert naar man

Ken je dat gevoel? Dat onbevredigend gevoel dat ontstaat wanneer je aandachtig luistert naar de mensen om je heen, maar niemand ooit één enkele vraag aan je stelt? En dat je, door het eeuwige eenrichtingsverkeer, niet anders kan dan de conclusie trekken dat het niemand een bal kan schelen wat je te melden heeft?

Vrouw luistert naar man

Vrouw luistert naar man

Welnu, in dat geval wordt het hoog tijd dat ik, in mijn hoedanigheid als psychologische hulpverlener, voor jou opkom. En wel omdat je het helemaal niet verdient om zo onverschillig behandeld te worden.

Egocentrische types

Wat al die egocentrische types schijnen te vergeten is dat het domweg onbeleefd is om alleen maar voor eigen parochie te preken; zonder ook maar even te informeren hoe de vlag er aan de andere kant bij staat.

En al die kleppende egotrippers snappen kennelijk ook niet dat zij die liefdevolle aandacht van jouw kant uiteindelijk gewoon verliezen; en wel omdat je zelf ook afhaakt als er niets van wederkerigheid te bespeuren valt.

Luisterend oor

Overigens blijft het vreemd dat de meeste mensen niet snappen wat je allang weet, namelijk dat het stellen van een vraag een magische uitwerking heeft, het ervaren wordt als een vorm van persoonlijke erkenning en ook helemaal niet moeilijk is.

Ook is het onbegrijpelijk dat de meeste mensen het besef niet hebben, wat jij al sinds jaar en dag hebt, namelijk dat het stellen van een vraag waardevolle informatie kan opleveren, dat het stellen van een vraag toegang biedt tot andere werelden en dat het stellen van één simpele vraag het begin kan zijn van nieuwe liefde of vriendschap.

Goeie vraag

Laat ik, in mijn hoedanigheid als deskundige van de menselijke geest jou, als geoefend luisteraar, in ieder geval de erkenning geven die je verdient; en dan vooral omdat je er van doordrongen bent hoe belangrijk het is om je medemens een stem te geven.

Maar doe mij één plezier: laat alle mensen links liggen die weigeren om je een stem te geven. Dat zijn uiteindelijk de mensen die juist geen luisterend oor verdienen.

En mochten die zelfzuchtige types zo lang 'droog' staan dat zij wél een vraag stellen ('Waarom hoor ik niets meer van jou?'), antwoord dan alleen: 'Goeie vraag'.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.