Nieuws/Vrouw
1874769978
Vrouw

Schrijfster Lulu Wang: ‘Als iemand me oud noemt denk ik: dat is jouw mening’

Lulu Wang

Lulu Wang

Schrijfster Lulu Wang (57), bekend van het boek Het Lelietheater, is niet bang voor ouder worden: “Ik pas me snel aan aan nieuwe omstandigheden.”

Lulu Wang

Lulu Wang

Vijf jaar geleden merkte Lulu dat ze in de overgang kwam: “Mijn menstruatie was onregelmatig en ik voelde me vaak onrustig. Ik wist al vrij snel dat het om de overgang ging. Ik ben er niet voor naar een arts gegaan en ik slik ook niks. Ik had er dan ook niet zo heel erg veel last van, maar ik ben ook iemand die zich makkelijk aanpast aan nieuwe omstandigheden.

C’est la vie. Nu vind ik het alleen maar makkelijk dat ik niet meer ongesteld word.

Chinese kijk

Ouder worden is totaal geen thema voor mij. Deze periode in het leven geeft ook meer rust. Ik ben bezig met een nieuw boek dat begin volgend jaar uitkomt. Het gaat over de Nederlandse volksaard en mijn Chinese kijk daarop. In China wordt er toch ook wel anders gekeken naar vrouwen die in de overgang komen. Er wordt minder een drama van gemaakt dan in Nederland, het wordt meer gezien als iets dat bij het leven hoort.

In China is de overgang dan ook niet zo’n taboe als hier. Daar wordt het gewoon besproken. Daarom ben ik er zelf ook open over. Als er problemen zouden zijn, zou ik het ook zeker bespreken. Maar omdat alles goed gaat, heb ik daar niet zo’n behoefte aan.

Prikkelbaar

Ik begrijp wel dat je het als lastig kunt ervaren als je niet weet wat het is. Je wordt prikkelbaar en maakt meer ruzie met je man. Als je er niet op voorbereid bent, kun je in de problemen komen. Vrouwen die niet beseffen dat ze in de overgang zijn, kunnen dan wel aan zichzelf gaan twijfelen, denk ik. Daarom is het beter dat je geestelijk goed voorbereid bent. Om jezelf goed voor te lichten, zodat je weet wat natuurlijk is en wat niet.

Ik vind ouder worden an sich geen probleem. Je wordt wijzer. Er heerst in China de opvatting dat je bepaalde dingen niet meer zou mogen als oudere vrouw, dat je niet langer actief zou kunnen zijn. Dat zie ik hier in Nederland om me heen wel anders. Hier werken vrouwen op latere leeftijd nog door en ze zijn actief, dat vind ik heel inspirerend.

Met de stroom mee

Hoe ouder ik word, hoe leuker ik het leven eigenlijk vind. Wat dat betreft leef ik in mijn eigen gelukkige wereldje. Als iemand mij zegt dat ik een oude vrouw ben, denk ik: dat is jouw mening, maar ik voel me piepjong. Ik voel me goed en fit, en alleen maar gelukkig omdat ik wijzer ben.

Dat is misschien nog wel een tip voor anderen: je bent net zo jong als je zelf denkt. Ik voel me zelf bijvoorbeeld altijd nog een 12-jarige, ik word met de dag zelfs jonger.

Ik ga gewoon lekker met de stroom van het leven mee, want elke periode heeft zijn charme. Ik heb besloten dat ik vrolijk blijf en me zo min mogelijk laat beïnvloeden door anderen. Ook als ik me moe voel, wil ik me niet laten beïnvloeden. Dan ga ik even rusten en dan is het over. Je moet er maar niet al te veel over nadenken en meer met je lichaam meegaan.”

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.