Vrouw/Praat Mee
1875212072
Praat Mee

'Jongens zouden ook HPV-prik moeten krijgen'

Jongens zouden ook HPV-prik moeten krijgen

Jongens zouden ook HPV-prik moeten krijgen

Ook jongens moeten via het Rijksvaccinatieprogramma worden gevaccineerd tegen het seksueel overdraagbare HPV (Humaan papillomavirus, red.), zo adviseert de Gezondheidsraad aan staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid (VWS). Zou jij je zoon laten vaccineren op basis van dit advies? Praat mee!

Jongens zouden ook HPV-prik moeten krijgen

Jongens zouden ook HPV-prik moeten krijgen

HPV kan bij meisjes vooral baarmoederhalskanker veroorzaken en speelt - zowel bij meisjes als jongens - een rol bij het ontstaan van anus-, mond- en keelkanker. Jongens kunnen ook peniskanker krijgen. Tot nu toe geldt het Rijksvaccinatieprogramma alleen voor meisjes waar het HPV betreft.

Groepsbescherming

De Gezondheidsraad: "Behalve dat vaccinatie directe bescherming biedt tegen deze vormen van kanker, leidt het ook tot groepsbescherming: ook voor niet-gevaccineerden daalt het risico op HPV-infectie. Op deze manier leidt vaccinatie van jongens indirect eveneens tot vermindering van het risico op baarmoederhalskanker bij meisjes."

Omdat inmiddels duidelijk is dat de vaccinatie lang genoeg werkt, kan de leeftijd waarop kinderen de vaccinatie krijgen omlaag, stelt de Gezondheidsraad verder. De raad beveelt aan deze zo dicht mogelijk bij de 9 jaar te leggen. "Dat biedt de beste bescherming. En vaccinatie geeft weinig bijwerkingen", benadrukt het adviesorgaan.

Meiden

Meisjes krijgen nu in het jaar dat ze 13 worden de vaccinatie aangeboden. Meiden van 12/13 jaar krijgen twee keer een vaccinatie, meisjes van 15 jaar en ouder drie keer

Alleen al van baarmoederhalskanker zijn er per jaar zo’n achthonderd nieuwe gevallen en overlijden er ongeveer tweehonderd vrouwen aan deze ziekte. Jaarlijks krijgen in ons land meer dan 480 jongens kanker als gevolg van HPV, aldus KWF Kankerbestrijding.

Slachtoffers

KWF-directeur Johan van de Gronden is dan ook blij met het advies: "Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat het virus geen slachtoffers meer maakt. Met deze vaccinatie kunnen we tot wel 1450 gevallen van kanker bij jongens en meisjes vermijden."

Ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt dat jongens voordeel kunnen hebben bij het HPV-vaccin. Zij kunnen de vaccinatie al wel op eigen kosten krijgen bij de huisarts - dus buiten het Rijksvaccinatieprogramma om - maar mogelijkheden en risico’s zijn niet erg bekend.

KWF Kankerbestrijding, de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) en de Nederlandse Vereniging Voor Pathologie (NVVP) zeggen het advies te ondersteunen.

Praat mee

Zou jij jouw zoon laten vaccineren tegen HPV? Heb je dat ook bij je dochter(s) gedaan? Of vind je dat er al genoeg prikken gehaald moeten worden? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.