Nieuws/Vrouw
1879574496
Vrouw

Patrick: 'Voor alle vaders en kinderen die niet bij elkaar kunnen zijn dit weekend'

De dagen voor Vaderdag zijn voor columnist Patrick van Rhijn extra confronterend. Niet alleen mist hij zijn dochter die hij al anderhalf jaar niet heeft gezien, ook beseft hij nog duidelijker dan anders hoe kwetsbaar en onvanzelfsprekend zijn dagen met zijn andere kinderen zijn. Met gezonde jaloezie kijkt hij naar gescheiden vrouwen, die laten hun kindvrije dagen ogenschijnlijk veel makkelijker van zich afglijden.

Sinds ik mijn oudste kwijtraakte door mijn scheiding (ze woont al tien jaar in het buitenland bij haar moeder) ben ik nog twee keer vader geworden. Voor ik met mijn eerste schatje die inmiddels 15 jaar oud is, in deze situatie belandde was ik blij, vrij en onbezonnen, maakte ik me niet druk over gevaar. Klimrekken, oversteken, zwiepende takkenbosjes, traptreden, niets kon me zenuwachtig krijgen. Ik zou haar altijd beschermen en er voor haar zijn en alles geven wat ik had. Punt. En zo zou ik altijd zijn.

Afscheid

Maar nadat de Nederlandse rechters me haar, nadat ik haar drie jaar goeddeels in mijn eentje had verzorgd, onverwacht ontnamen en ik jaren later een nieuwe leg kreeg was ik toch een andere vader geworden. En nog steeds. Of ik nou wil of niet. Hoe graag ik ook onbezonnen wil zijn, het lukt me lang niet altijd meer. Inmiddels zijn mijn nieuwste schatjes 5 en 7 en zie ik vooral overal mogelijkheden om ze kwijt te raken. De moeilijkste beelden van ongelukken en afscheid op vliegvelden zoals ik die ken met mijn oudste schieten door mijn hoofd tijdens een simpel tripje op en neer naar de supermarkt. Ik druk ze weg, maar de beelden vechten met mij.

Gevaren

Hoeveel kun je van iemand houden en genieten? Ieder stapje, ieder lachje of grapje en iedere bijdehante opmerking slurp ik daarom op. Dichtbij wil ik ze houden, maar tegelijk voel ik die ontembare onrust om ze kwijt te raken. Ik fluister hen in dat we vriendjes zijn, dat ik er altijd voor hen zal zijn (en man, ik ben gemotiveerd om belachelijk oud te worden) en ondertussen laat ik niet merken dat ik weleens bang ben hen kwijt te raken. Zouden vrouwen dat ook zo ervaren, denk ik weleens.

Vrouwen denken volgens mij veel minder in gevaren, niet dat jullie ze niet zien, maar jullie buigen beter met de dingen mee. Dat zijn jullie gewend. Al vanaf de basisschool leren jullie mee te veren met het zogenaamd sterkere geslacht, maar ondertussen winden jullie ons mannen om de vinger. En terecht. En ik zie vaak eerder opluchting als ik een moeder hoor zeggen dat de kids dit weekend bij haar ex slapen. Niet dat ik ze geen vrijheid gun, maar Ik ben het liefst overal waar mijn kleintjes zijn.

Fijne dagen delen

Het universum kent geen ontkenning, las ik eens in een artikel over hoe je verbeelding dingen oproept in je leven. Dus hoe hard ik ook probeer mijn dwanggedachten weg te drukken met ‘dat gebeurt niet’ hoe harder ik me voorstel dat het toch gebeurt. Ter compensatie stel ik me voor hoe mijn jongste schatjes oud zijn en gelukkig, hoe we lachen samen en nog altijd fijne dagen delen. Kijk, dat zal dat universum leren!

Al die vaders

En wat mijn oudste betreft, al heb ik haar al anderhalf jaar niet gezien, ook haar omarm ik in mijn gedachten en ik tel de dagen tot ik haar weer in mijn armen sluit. Extrastevig met Vaderdag. Opdat we niet verwijderd, maar altijd samen zijn. Voor al die vaders en kinderen die niet bij elkaar kunnen zijn dit weekend. De liefde blijft ons en jullie verbinden, altijd. Als je maar wilt. En laat niemand je iets anders wijsmaken.

Vrouw jubileumconcert

Kom je ook naar het waanzinnige VROUW Jubileumconcert op 30 oktober a.s.? Bestel snel je tickets en zing samen met vriendinnen lekker mee met Jan Smit, Ruth Jacott, Tino Martin, Mike Peterson en Edsilia Rombley.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.