Vrouw/Columns & Opinie
188466978
Columns & Opinie

Columns & Opinie

’Lieve opa’s en oma’s, wees niet zo asociaal’

Lieve opa’s en oma’s van Nederland, Ik heb deze afgelopen week ontdekt hoe koppig u bent. Want elke keer als ik in de supermarkt ben, zie ik u daar nog gewoon uw boodschapjes doen. Natuurlijk zijn er, verdrietig genoeg, mensen vanaf een bepaalde leeftijd die zo eenzaam zijn dat ze - in deze tijden van corona - geen beroep kunnen doen op bekenden. Maar in deze Open brief spreek ik jullie aan: de winkelende opa’s en oma’s die dat niet zelf zouden hoeven doen.

Ja wij begrijpen dat u nog zo lang mogelijk zelfstandig wil zijn. Geen aanspraak wil maken op de hulpvaardigheid van uw (klein)kinderen die aanbieden om boodschappen te doen. Onder het mom: ’Zolang wij zelf nog boodschappen kunnen doen, doen wij dat ook zelf’. Wees in hemelsnaam niet zo koppig! Al bent u nog prima in staat om zelf de deur uit te gaan, om zelf uw medicijnen op te halen. Om dagelijks uw verse halfje bruin bij de bakker te halen. Daaraan twijfelt ook niemand. Alleen, doe het niet. Niet alleen omdat u tot de meest kwetsbare groep behoort, maar ook omdat wij met zijn allen het aantal contactmomenten moeten reduceren. En daaronder valt ook het boodschappen doen. Dus moet u dat voorlopig lekker aan anderen overlaten.

Koppig moedertje

Zelf heb ik ook zo’n koppig moedertje. Ondanks het feit dat mijn broer en ik haar op het hart drukten om vooral niet naar buiten te gaan, ondanks dat wij onmiddellijk aanboden om haar boodschappen te doen, vond madammeke het toch nodig om naar de plaatselijke supermarkt te rijden. Want, zo zei ze: ’Jullie hebben het al zo druk. En zolang ik dat nog zelf kan doen…’

Naast alle helden in de zorg zijn er namelijk ook ook helden in kwetsbare beroepen zoals kassières. U weet wel, die vriendelijke medewerkers die uw boodschappen scannen en u glimlachend vragen of u zegeltjes spaart. Als ik nu boodschappen doe voor mijn moeder en de vier andere ouderen die ik eindelijk zo ver heb gekregen dat ze niet meer de deur uitgaan, dan heeft zo’n kassamedewerkster in plaats van vijf contactmomenten maar één contactmoment.

Dat u blijft zeggen dat u het zolang mogelijk zelf blijft doen, vind ik dus eerlijk gezegd ronduit asociaal. Dan neemt u doelbewust een risico voor die medewerkster (en uzelf) terwijl dat niet hoeft. Dus lieve opa’s en oma’s: ’Blijf Binnen!’. Accepteer deze situatie. Aanvaard hulp. Vraag aan uw (klein)kinderen of andere bekenden die u hulp aanbieden om een foto van het kassabonnetje en laat u uitleggen wat een ‘tikkie’ is.

Liefs,

Miriam

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.