Vrouw/Praat Mee
1884814758
Praat Mee

Praat mee

Praat mee: Moet je wel een huisdier nemen als je het niet kunt betalen?

De tarieven van de dierenarts zijn de afgelopen jaren flink gestegen.

De tarieven van de dierenarts zijn de afgelopen jaren flink gestegen.

Steeds meer huisdiereigenaren hebben moeite om de rekening van de dierenarts te betalen. Eén op de vijf huisdierbezitters stelde afgelopen jaar een behandeling uit vanwege de kosten. Eén op de zes heeft de dierenarts zelfs helemaal gemeden of een behandeling niet laten uitvoeren, zo blijkt uit onderzoek van ’EenVandaag’. Wat vind jij? Moet je wel een huisdier nemen als je het niet kunt betalen?

De tarieven van de dierenarts zijn de afgelopen jaren flink gestegen.

De tarieven van de dierenarts zijn de afgelopen jaren flink gestegen.

Het onderzoek van EenVandaag werd gedaan onder 10.000 mensen met een huisdier dat bij de dierenarts terecht zou kunnen. Van de ondervraagden geeft 21 procent aan het uitvoeren van controles en dure behandelingen, vaccinaties en het kopen van medicijnen te hebben uitgesteld tot er voldoende geld is.

Zo vertelt een hondenbezitter dat hij de 300 euro aan behandelingskosten voor de ontstoken snijtand van zijn hond niet meteen kon betalen. Zijn hond heeft daarom twee maanden moeten wachten op zijn behandeling.

Vanwege de kosten heeft zo’n 16 procent de dierenarts helemaal gemeden. Een ondervraagde geeft aan dat ze door de steeds duurder wordende routine-kosten heeft moeten afhaken. Een andere ondervraagde stelt dat het goed zou zijn als minima in zulk soort situaties worden geholpen.

Prijsstijgingen

Door de stijgende prijzen komen steeds minder mensen goed rond. Ook mensen met huisdieren komen in geldproblemen, wat ertoe kan leiden dat zij minder geld hebben om te besteden aan de zorg van hun dier.

Hiernaast blijkt uit vandaag verschenen gegevens van huisdierenverzekeringen.nl dat de tarieven van de dierenarts de afgelopen jaren flink zijn gestegen. Een standaardconsult is sinds 2020 gemiddeld 19,9 procent duurder geworden en ook de kosten voor castratie en sterilisatie zijn behoorlijk gestegen.

Huisdierverzekering

Je kunt in Nederland een huisdierenverzekering afsluiten, maar de meeste Nederlanders kiezen ervoor om de rekening zelf te betalen. Naar schatting heeft slechts vier procent van de honden- en katteneigenaren een huisdierenverzekering afgesloten.

Huisdierenverzekeringen vergoeden de rekening achteraf. De verzekerde betaalt de rekening eerst zelf, waarna de factuur gedeclareerd kan worden bij de verzekeraar. Belangrijk is om te weten dat een deel van de kosten altijd voor eigen rekening is. Ook wordt bij alle verzekeringen een maximum vergoeding per jaar gehanteerd en zijn er altijd uitsluitingen.

Praat mee

Wat vind jij? Moet je wel een huisdier nemen als je het niet kunt betalen? Of heeft iedereen recht op een huisdier en zou budget geen rol moeten spelen? En wat moet er gebeuren als een huisdierbezitter de zorgkosten van het huisdier niet kan betalen? Praat mee via onze Facebookpagina!

Wilma begrijpt niet hoe mensen zich kunnen verbazen over de kosten van de dierenarts.

Sjaak heeft compassie voor de groep mensen die het écht niet kunnen betalen.

Mariëlle vindt dat ook huisdieren van mensen met een minimuminkomen de medische zorg moeten krijgen die ze nodig hebben.

Meer VROUW

Wil je niets van VROUW missen? Speciaal voor de trouwste lezeressen versturen we elke dag een e-mail met al onze dagelijkse hoogtepunten. Abonneer je hier. Verder kun je ons natuurlijk op de voet volgen op TikTok, Facebook en Instagram.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.