Vrouw/Opgebiecht
1887713134
Opgebiecht

Helse kraamzorg: Ze liet mijn pasgeboren dochter alleen achter

De 23-jarige Else werd begin augustus na een zware bevalling moeder van een gezonde dochter. Maar van herstellen en bijkomen was geen sprake door de gebrekkige kraamzorg. Vader Donny doet zijn verhaal. "Een pasgeboren kind alleen achterlaten... Bizar!"

''Na een zware bevalling met allerlei toeters en bellen, werden mijn vrouw en ik ouders van een kerngezonde dochter. Ze is het mooiste wat ons ooit is overkomen. Omdat we allebei hartstikke moe waren, konden we wel wat hulp gebruiken. We belden de kraamzorginstantie en spraken af dat een van hun kraamverzorgsters ons aan het einde van de middag eventjes op weg zou helpen. Dat was geen probleem, aan de telefoon waren het keurig nette mensen.

Lief vrouwtje

Terwijl wij nog in het ziekenhuis waren, was mijn schoonmoeder alvast naar ons huis gegaan om de boel te versieren. Daar trof ze onze kraamverzorgster. Het leek mijn schoonmoeder een lief vrouwtje, maar ze zei wel meteen dat er maar weinig uit haar handen kwam.

Helaas liepen mijn vrouw en ik vertraging op in het ziekenhuis en zouden we vijftien tot twintig minuutjes later dan gepland thuiskomen. Tot mijn verbazing werd ik gebeld; de kraamhulp moest weg. "Ik kom later terug, ik moet even een ander gezin helpen", zei ze. Het was mijn eerste ervaring met kraamverzorging en haar uitleg leek me prima. Geen probleem, dus.

Telefonische intake

Eenmaal thuis duurde het wel erg lang voor ze terugkwam. Uiteindelijk belde ze: ''Sorry, maar de reistijd is erg lang. We moeten de intake dus telefonisch doen." Nou, daar ging ik niet mee akkoord. Belachelijk! Na lang gezeur kon er eventueel iemand anders langskomen, maar wel pas om elf uur 's avonds. Na bijna twee dagen wakker te zijn geweest, zaten we daar natuurlijk niet op te wachten.

En dus waren we de eerste nacht compleet op onszelf aangewezen, wat vreselijk zwaar was. De volgende ochtend kwam de kraamverzorgster dan eindelijk langs. Ze maakte haar excuses, die wij accepteerden. Het was vast een ongelukkige samenloop van omstandigheden geweest, kan gebeuren.

Lastig communiceren

Maar helaas was er daarna maar weinig verbetering te zien. De communicatie verliep nogal moeizaam en op veel van onze vragen kregen wij geen antwoord. Het lijkt me dat je als kraamverzorgster weet wat er in bepaalde situaties moet gebeuren, maar dat viel vies tegen.

Verder viel het me op dat de dame in kwestie continu op haar telefoon zat, op Facebook en op WhatsApp. Het getik op haar scherm was overduidelijk hoorbaar, maar als ik in haar buurt kwam, hoorde ik dat ze snel haar scherm afsloot. We hadden weinig aan haar. Wegingen schatte ze in en het overgrote deel van de tijd zat ze lekker in de tuin met haar voetjes van de vloer.

Alleen achtergelaten

Alsof dit nog niet erg genoeg was, werd het nog gekker. Op een gegeven moment ging ik even naar de babywinkel om flesjes te kopen. Mijn vrouw sliep en mijn zevenjarige dochter was op haar tablet aan het spelen, dus dit was hét moment om dat even te doen. Toen ik stond af te rekenen, werd ik gebeld door de kraamverzorgster. Ze vroeg wanneer ik naar huis kwam en ik zei er met een kwartiertje wel te zijn.

Maar toen ik de straat inreed, zag ik haar autootje al wegrijden. ''Hallo, ik ga naar een ander adres'', zei ze toen ze even achteruit terugreed. Eenmaal binnen zag ik tot mijn verbazing dat mijn pasgeboren dochtertje alleen was achtergelaten in de box. Mijn andere dochter was buiten aan het spelen en mijn vrouw sliep. Ik dacht eerst dat het een grap was. Een pasgeboren kind alleen achterlaten... Bizar!

Andere kraamverzorgster

Toch hebben we haar daarna niet meteen laten gaan. Wel hebben we de instantie gebeld. De medewerker die ik aan de telefoon kreeg adviseerde ons begrip te tonen voor het drukke schema van de kraamverzorgsters en dus probeerde ik dat. Even later barstte de bom toch toen ik de kraamverzorgster vroeg wat zij die dag nog zou gaan doen en zij antwoordde met 'Uurtje volmaken'. Ik heb haar daarna direct gevraagd te vertrekken.

Weer belde ik met de instantie. Zij zouden een andere kraamverzorgster sturen. De volgende ochtend om tien uur - in plaats van de afgesproken negen uur - stond er iemand op de stoep. Mijn vrouw, die toevallig net uit bed kwam, vroeg of ze haar eventjes kon helpen. ''Ik kan vandaag niet zoveel doen, want ik heb last van mijn rug", kreeg ze te horen. Mijn vrouw zei nog dat ze dat heel vervelend voor haar vond, maar mijn bloed kookte van woede.

Hechtingen

Toen we even later vroegen of ze de droger wilde uitruimen, was dat ook teveel gevraagd. En dus mocht ook onze tweede kraamverzorgster vertrekken. Deze week hoorde het begin van iets moois te zijn, maar dit leek helemaal nergens op. Na controle in het ziekenhuis bleek zelfs dat mijn vrouw haar hechtingen niet goed zaten en dat de kraamzorg dat had moeten controleren... Schandalig, als je het mij vraagt.

Ik kon me er niet overheen zetten en belde weer met de instantie. Ik heb ze op een nare toon gezegd dat ik vond dat ze schandalig bezig waren. Wisten ze überhaupt wel wat voor mensen er voor ze werkten? Nadat de tweede kraamhulp was vertrokken, bleven mijn vrouw en ik verdrietig achter. Gelukkig maken moeder en dochter het nu goed, maar deze helse eerste week zullen we nooit vergeten.''

Jij op VROUW

Heb jij ook een heftig verhaal over je bevalling of kraamzorg? Wil je erover vertellen? Stuur een berichtje naar onze redactie.

JIJ op VROUW

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.