Nieuws/Vrouw
1888333364
Vrouw

Saskia van Zutphen: Tijdens de overgang wilde ik minstens één keer per week scheiden

De overgang: in de shows van Mrs Einstein gaat het er vaak over. Tot grote hilariteit van de zaal beschrijft cabaretière Saskia van Zutphen (58) tot in detail hoe ze de overgang ervaart. 'In één woord: verschrikkelijk!'

Ouder worden is aan Saskia niet besteed: “Als je niet meer vruchtbaar bent, word je onzichtbaar. Als je op straat valt, laat iedereen je liggen en denken ze ‘Stom, oud wijf’. Als je in de rij voor koffie staat, word je overgeslagen en wordt degene na je geholpen. Je bent totaal niet meer in beeld.”

Sjans is foetsie

“Vroeger heb ik veel sjans gehad. Dat is foetsie. Ik heb nog steeds blond haar en ben niet dik, dus als ik op de scooter zit, dan krijg ik nog weleens achttienjarigen achter me aan. En dan moet ik bijna mijn excuses maken als ze bij het stoplicht ontdekken dat ik een ouwe kop heb. Laatst ook een auto met vier mannen erin; fluiten en doen. Dan rijd ik liever keihard door rood, dan dat ze m’n gezicht zien. Vind ik zo sneu voor ze. Het is bij mij vanachter lyceum en van voor museum. Ik heb laatst tegen mijn dochter gezegd: ‘Als ik mijn haar moet afknippen, moet je het maar zeggen'.”

Wanneer kwam je in de overgang en hoe merkte je het?

“Toen ik 48 was. Ik merkte dat ik niet meer ongesteld werd. Daarna kwamen de woede-uitbarstingen. Ik kreeg last van innerlijke ontploffingen om de meest eenvoudige dingen. Zó vreselijk als ze rookvlees voor je hebben gehaald en geen rosbief. Dan schiet door je heen: 'Denkt er dan niemand meer aan mij? Ben ik dan helemaal niet meer belangrijk? Kun je tenminste één ding onthouden?' Ik had periodes dat ik minstens één keer per week wilde scheiden. Ik liep als een donderwolk rond."

Verhouding

"Maar het was net een vulkaan. Het kwam zo op, maar was ook weer zo over. Later dacht ik dan: ‘Wat heb ik gedaan?’ En dan te bedenken dat ik niet eens van ruzie hou. Ik moet wel zeggen dat dit soort uitbarstingen alleen binnen het gezin plaatsvonden. Het heeft een jaar of zeven geduurd en toen was het over. We zijn nog bij elkaar. Dan zei hij weer wat, waardoor ik moest lachen. Ik moet ook zeggen dat ik wat krediet had. Toen ik in de overgang kwam, kwam ik er ook achter dat mijn man een verhouding had. Daar hebben we de show Vuile Huichelaar op gebouwd. Dan heb je ook wel iets om boos over te zijn. Gelukkig kon ik door de shows - we zijn nu bezig met Vuile Huichelaar 6 - iets negatiefs ombouwen tot iets positiefs.”

Hoe is je libido sinds de overgang?

“Voor seks heb ik niet zo vaak meer puf. Ik lees liever een goed boek.”

Heb je nog meer klachten?

“Wat dacht je van opvliegers en nachtelijk zweten? Dat heb ik nog steeds. Ik slaap ontzettend beroerd, maar dat kan ook daar door komen. Ik ben vaak doorweekt. Dan kan er een vogeltje drinken uit het kuiltje bij mijn borstbeen. Meestal slaap ik drie uur en ben dan drie uur wakker. Het is echt niet te doen. Het liefst spreek ik voor 10 uur 's ochtends niet af.”

Neem je er iets voor, bijvoorbeeld hormonen?

“Ik heb een homeopathische huisarts. Daar krijg je nog geen korreltje van. Ik zal maar zeggen dat ik het lijdzaam onderga.”

Is er ook een voordeel van de overgang te bedenken?

“Ik ben niet meer ongesteld. Dat is natuurlijk geweldig. Niet meer dat geklooi, geen doorgelekte dingen meer. Ik had altijd veel buikpijn ook. Dat is lekker achter de rug. Wat een opluchting.”

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.