Vrouw/Columns & Opinie
1889313240
Columns & Opinie

'Beste Tom, ik nodig je uit om een dag bij mij thuis mee te draaien'

Journalist Hester Zitvast schrijft regelmatig over dat wat haar opvalt in het nieuws. Dit keer een promotiefilmpje van een Friese afdeling van de SGP. Dantumadiels SGP Lijsttrekker Tom Bakker heeft zich de woede van menig gescheiden Nederlander op de hals gehaald.

Met een tenenkrommend slecht campagnefilmpje haalt hij flink uit naar stellen met kinderen die een einde aan hun relatie maken. Het filmpje is inmiddels offline gehaald. En laten we hopen dat Tom zich in een hoekje van zijn slaapkamer kapot zit te schamen.

Koefnoen

De vergelijking met Koefnoen is inmiddels al veelvuldig gemaakt. De stuntelende en verre van cameragenieke Tom (You can't have it all!) dreunt in de treurige ambiance van de winkelwagentjesopslag voor een supermarkt zijn normen en waarden in het leven op. Met (nu nog) zes thuiswonende kinderen is zijn vrouw fulltime thuis, vertelt hij. "Heeft ze dan geen baan?", vraagt het kind dat hem interviewt. "Nee, dat zou niet kunnen", antwoordt de goede man, met een blijkbaar prehistorische inborst en een stelligheid waar je de rillingen van krijgt.

"Ze zou het niet willen ook. Wat een zegen als je er als moeder mag zijn voor je kinderen", gaat hij verder. Een zegen. Als moeder. Laat het even op je inwerken. Je mag dus dankbaar zijn dat het allemaal kan. Eerst minimaal zeven kinderen baren (het exacte aantal heb ik niet kunnen achterhalen, maar mogelijk zijn het er dus nóg meer), je eigen ontwikkeling lekker on hold zetten en dan jezelf volledig financieel afhankelijk maken van je man. Inderdaad, een zegen. Maar ach, daar is mevrouw Bakker natuurlijk zelf helemaal bij. En dat is een keuze, waar je net zo goed hard voor weg had kunnen rennen.

Verdriet

Nee, het wordt pas echt gênant als Tom uithaalt naar eenoudergezinnen. "Vreselijk al die echtscheidingen", zegt hij erover, met een vroom gezicht. Vervolgens somt hij 'de ellende die daar allemaal uit voortkomt' op. Psychische problemen, werkloosheid, financiële,- en opvoedingsproblemen.... Het is echt alleen maar kommer en kwel. "Echtscheidingen gaan altijd ten koste van de kinderen. Kinderen uit gebroken gezinnen, daar is bijna altijd wat mee aan de hand."

Beste Tom, heb je er weleens over nagedacht dat opgroeien bij ouders waar de liefde ver te zoeken is in veel gevallen veel erger is? Dat je nog zo je best kunt doen met opvoeden, maar dat het een heel lastig karwei wordt als je zelf doodongelukkig bent? In jouw ogen is uit elkaar gaan misschien een heel eenvoudige stap, iets wat de mensen tegenwoordig te snel doen. Maar uit ervaring kan ik je vertellen dat het misschien wel het moeilijkste is geweest dat ik ooit in mijn leven heb gedaan. Misschien moet je je daar eens in verdiepen, in het verdriet dat zo'n heftig besluit met zich meebrengt.

In de greep

Je walst met je walgelijke promo over de gevoelens van ruim 1,3 miljoen gescheiden echtelieden heen. Je zet ze weg als slechte ouders en verwijt ze van alles. Je hebt gelijk als je zegt dat het ook goed fout kan gaan. Vechtscheidingen zijn afschuwelijk en niet goed te praten. Absoluut een aandachtspunt! Maar weet je ook dat het overgrote deel wél goed uit elkaar gaat? Dat die ouders hard werken om in volledige harmonie samen voor de kinderen te zorgen? Kinderen lopen er ongetwijfeld een deukje door op, maar zo is het leven. Daar kom je niet ongeschonden doorheen.

Wat van de buitenkant een gelukkig gezin lijkt, compleet mét de door jou zo op een voetstuk geplaatste gehuwde ouders, kan net zo goed de grootste ellende herbergen. Lichamelijke of geestelijke mishandeling, misbruik, verwaarlozing of financiële wantoestanden.... Die ring en die belofte - al dan niet aan God - aan eeuwige trouw biedt geen garantie voor stabiliteit, liefde en een warm nest. Je zult ze de kost moeten geven die er doodongelukkig in blijven hangen, in de greep van het huwelijk, alleen maar omdat mensen als jij vol afkeuring hun veto uitspreken over scheiden.

Geweldige verstandhouding

Ik nodig je uit om eens een keer een dag bij mij thuis mee te draaien. Ik ben ruim zes jaar gescheiden. Mijn kinderen hebben geen problemen. Mijn kinderen zijn er volledig oké mee. En mijn ex en ik hebben een geweldige verstandhouding. Gij zult niet oordelen, toch? Doe dat dan ook niet. Het feit dat je filmpje offline is gehaald zegt genoeg natuurlijk, maar je hebt het wél vol overtuiging gemaakt. Ik hoop dat alle commotie je aan het denken heeft gezet. Dat je misschien eens gaat kijken in een gescheiden gezin en niet meer zo genadeloos generaliseert.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.