Nieuws/Vrouw
1894167745
Vrouw

Gerdina: Door meningitis is mijn dochter een schim van zichzelf

Vrouw met hoofd in handen

Vrouw met hoofd in handen

Dinsdag was het Wereld Meningitis Dag. Gerdina de Bloeme (55) is blij met de aandacht voor deze levensverwoestende ziekte - ook wel bekend onder de naam hersenvliesontsteking - omdat ze bij haar dochter Melissa (34) nog elke dag restverschijnselen bespeurt. "Ze is veranderd van een zelfstandige hardwerkende vrouw in een vrouw die heel veel in bed ligt en afhankelijk is."

Vrouw met hoofd in handen

Vrouw met hoofd in handen

Moeder Gerdina: "Melissa was heel ambitieus. Ze werkte 80 uur per week en had zich opgewerkt tot manager van een benzinepomp. Haar doel was franchisehouder worden en daarom stak ze al haar energie in het werk. Haar privéleven stond op een laag pitje; ze was constant in touw voor het bedrijf.

Hittegolf

Op die vrijdag - nu vijf jaar geleden - was er een hittegolf. We dachten aan griep; ze had een lichte hoofdpijn en pijnlijke luchtwegen. Desondanks ging ze door met de dingen die ze nog moest doen maar op zondag zaten er overal op haar lichaam plekken.

Rode en blauwe vlekken en kleine rode vlekjes die niet weg te drukken waren. Op maandag wilde ze naar het werk, daar hebben we nog een woordenwisseling over gehad. Ik wilde het niet hebben, vond dat ze naar de huisartsenpost moest gaan. Om half 11 's ochtends belde ze eindelijk de arts. Zelf herinnert ze zich die dag niet meer.

Zijden draadje

Binnen 24 uur hing haar leven aan een zijden draadje. De huisarts heeft haar met spoed bloed laten prikken. In het ziekenhuis stonden ze haar al op te wachten voor een CT-scan. Binnen twintig minuten hadden ze hersenvocht afgenomen, omdat ze daarin kunnen zien of er sprake is van een hersenvliesontsteking.

Ze moest in quarantaine en was zo ziek, dat is met geen pen te beschrijven. Het was erop of eronder. Een vreselijke tijd. Ik was zo bang om haar kwijt te raken. Met twee soorten antibiotica kregen ze in acht dagen de twee betreffende bacteriën - herpes en streptokok - eronder en ging het dagelijks bergopwaarts. Maar helemaal de oude is ze nooit meer geworden.

Gerdina (rechts) en Melissa|Eigen Beeld

Gerdina (rechts) en Melissa|Eigen Beeld

Hoofdpijn

Ze heeft hele heftige hoofpijnen, ze kreeg daarvoor morfine en sinds kort krijgt ze een synthetisch opiaat dat nog maar net op de markt is. Van haar concentratie is niks meer over. Ze heeft last van vermoeidheid, ligt in de middag van 12 tot 16 in bed. Vervolgens staat ze op en om 21 uur gaat het lichtje dan weer uit.

Ook haar geheugen is aangetast. Zowel haar kortetermijngeheugen, als we een gesprek hebben, kan ze hele stukken ervan niet meer herinneren, als haar langetermijngeheugen. Zo kan ze bijvoorbeeld niet meer herinneren hoe haar kinderkamer er uit zag, dat vind ik zo triest voor haar.

Inenten

Ze heeft eigenlijk geen regie meer over haar leven, ik doe zelfs haar financiën. Ze woont nog thuis, omdat ze zorg nodig heeft. De plannen om uit huis te gaan staan in de ijskast. Ze kan niet meer werken.

Meningitis treft dus niet alleen kinderen. Het kan jou en mij ook treffen als we hier naar buiten lopen. Ik vind het goed dat het RIVM preventief gaat inenten. Ze zijn nu bezig met een campagne voor kinderen tot 14. Het wrange is dat Melissa was ingeënt toen ze 13 was. Ze was 29 toen ze die ziekte kreeg, toen was ze al niet meer beschermd.

Scheerwondje

Waarschijnlijk is het zo dat ze tijdens het scheren een wondje op haar been heeft gekregen. Zo heeft de streptokok toegang tot haar lichaam kunnen krijgen en daar samen met een herpesvirus dat al in haar lichaam zat in combinatie met een lage weerstand kunnen leiden tot de hersenvliesontsteking.

Het is gewoon pure pech geweest. Je hoort er misschien niet zo vaak over, maar ik lees als beheerder van de Facebook-site de meest vreselijke verhalen van mensen die kampen met de restverschijnselen van meningitis.

Zeven keer

Eigenlijk knapt niemand die het krijgt er snel van op. Vaak komen mensen na een dag of tien redelijk terug, maar er is bijna niemand die helemaal beter wordt. Ik weet zelfs van patiënten dat ze het meerdere keren terugkrijgen.

Sommigen zelfs wel zeven keer. Vaak zijn dat mensen die het herpesvirus al bij zich droegen. Een virale meningitis kan overigens net zo erg huishouden als een bacteriële. De mensen die dit hebben kunnen ook veel restverschijnselen overhouden.

Epilepsie

Bij Melissa gebeurden er ook vreemde dingen. Zo werd ze bijvoorbeeld doof aan een oor. Het gehoor kwam weliswaar terug, maar heel hard. Ook kreeg ze tinnitus (oorsuizen, red.). Vaak begint hersenvliesontsteking ook als oorontsteking.

We hebben gemerkt dat artsen er ook niet zo goed raad mee weten. Er wordt ook weinig onderzoek naar gedaan. Ze kunnen de hersenvliesontsteking weghalen, maar daarna begint de ellende pas. De restverschijnselen openbaren zich soms pas na jaren, zoals epilepsie.

Op Melissa's hersenen zit nog een plekje, dat wordt nog onderzocht. Ook slikt ze zware medicatie, die het voor haar onmogelijk maakt om zelf een kindje te krijgen. Daarover is ze momenteel erg verdrietig."

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook een verhaal kwijt?

Dan kan dat hier...

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.