Nieuws/Vrouw
1896417476
Vrouw

Rita (62) was 46 jaar politievrouw: Ik viste het meisje letterlijk uit de wc-pot

Rita Mulders

Rita Mulders

Rita Mulders (62) zwaaide onlangs af bij de politie waar ze 46 jaar werkte. Een unicum, zeker voor een vrouw. "Ik zat bij de eerste lichting politievrouwen die volledig gingen meedraaien in de onregelmatige dienst. Als vrouw in een mannenorganisatie moet je tegen een stootje kunnen. Je moet je meermaals bewijzen. Vaak moesten wij voor ons zelf opkomen en dingen regelen, omdat de organisatie daar nog niet klaar voor was. We regelden bijvoorbeeld onze eigen uniformkleding.”

Rita Mulders

Rita Mulders

In 1970, op haar 16de, begon Rita bij de gemeentepolitie in Den Haag. "Ik was een van de jongste agenten toen ik van de opleidingsschool kwam. Mijn eerste nachtdienst was er gelijk een met een ruzie in het café. Mijn mentor wist feilloos hoe we moesten handelen. We hebben ons naar buiten moeten knokken. Volgens hem moest ik maar een barkruk door de spiegelruit gooien om de aandacht af te leiden van de aanwezigen, waarna wij het café konden ontruimen."

Kokerrok

"Ik verdiende 397 gulden per maand toen ik op de opleidingsschool begon. Gelukkig woonde ik nog bij mijn ouders. Na de opleiding werd dat 1000 gulden per maand. Het was toen normaal dat de dames een kokerrok droegen. Ik vroeg of we geen lange broek konden krijgen."

"Met een kokerrok kon je natuurlijk geen kant op. Ik zag een keer dat een auto werd gestolen. De dief zag mij ook en rende weg. Ik heb een hele sportieve achtergrond, dus hup de rok ging omhoog en de jas ging uit. Het werd een keurige aanhouding."

Onderbroek

"Later moest ik bij de adjudant komen omdat er een klacht was ingediend door een burger. Hij had er aanstoot aan genomen dat hij mij zo had zien rennen met opgestroopte rok. Tegenwoordig zou alles gelijk op social media staan. Maar toen dacht ik alleen maar 'Die meneer heeft nog mazzel gehad dat ik een schone onderbroek aan had getrokken'. Ja, het waren echt andere tijden."

"De damesuniformen werden met de hand gemaakt door een firma in Den Haag. Ik heb nooit meer zo’n prachtig zittend colbertjasje gehad. Wat waren wij trots op ons uniform. Confectiekleding was er niet voor de dames. Ik had dus één uniform en kon nadat ik bij een brand in een kerk had geassisteerd, een paar dagen geen straatdienst doen, omdat mijn enige uniform naar de stomerij moest."

Eigen Beeld

Eigen Beeld

25 Sjaals

"Ik heb uiteindelijk zelf lange broeken gekocht, omdat ze niet in het kledingpakket zaten. Zo kochten we ook onze eigen panty’s en getailleerde overhemden. Mijn moeder heeft nog een keer voor 25 collega’s een witte sjaal gebreid. Zo zagen wij er tenminste allemaal hetzelfde uit!"

"Ik was opgeleid in de klas. Praktisch politieoptreden werd ook daar geoefend en niet zoals nu gebeurt in de praktijkstages. In de klas werden bijvoorbeeld vier stoelen zo opgesteld, dat zij een auto moesten voorstellen. Dat was droog oefenen."

Omkoping

"Tijdens een dienst kreeg ik te maken met omkoping. Wij zagen twee mannen bontjassen van de ene naar de andere kofferbak overladen. Toen wij de heren aanspraken kregen wij 25 gulden aangeboden. Of wij misschien voor die ene keer de andere kant op konden kijken. Wij hebben de mannen natuurlijk aangehouden en uiteindelijk heeft de recherche een hele bende handelaren kunnen aanhouden. Mooi voorbeeld van samenwerking!"

Rita kijkt met veel plezier terug op haar werkzame leven. "Ik heb heel veel mensen ontmoet. Van hoog tot laag. Ik heb zelfs met onze toenmalige koningin Beatrix gesproken. Ik heb ook hele schokkende en traumatisch gebeurtenissen meegemaakt, maar ook vreselijk veel gelachen."

Eigen beeld

Eigen beeld

File

"Hier in Den Haag ligt de humor op straat. Wat denk je dat er gebeurt als vier agenten in uniform bij een verbouwing in de Javastraat in Den Haag omhoog gaan kijken? Ja, dan ontstaat er een file tot aan het Vredespaleis. Soms heb je dus niet in de gaten wat de uitwerking is van het uniform."

"Daarnaast heb ik geholpen om drie kinderen op de wereld te zetten. Eentje is er zelfs naar mij vernoemd, Marita. Ik heb dit meisje letterlijk uit de wc pot gevist, omdat de moeder totaal niet wist wat haar overkwam. Fijn te weten dat wij als politie vaak als eerste ter plaatse zijn. Dit komt door invoering van 112."

Zedenpolitie

Elf jaar werkte Rita Mulders bij de jeugd- en zedenpolitie. Een moeilijke, maar ook leerzame tijd. "Welke vrouw komt er nu op bezoek bij een prostituee in de Geleenstraat om te informeren of alles goed gaat en of er geen uitbuiting plaatsvindt? Dat zullen er niet veel zijn, schat ik zo in."

"Bij de sociale afdeling van de Jeugdpolitie kwam een keer een melding binnen van een school. Dat het gezin van een 8-jarige leerlinge het thuis niet zo nauw nam met de schoolregels en de hygiëne. Zomaar binnentreden in de woning is ons niet toegestaan. Toen wij bij de woning kwamen om een gesprek te hebben met de ouders van het meisje kwam de stank ons als het ware tegemoet. De ouders bleken verslaafd."

Stinkende bende

"Het hele huis was een grote vieze en vooral stinkende bende. Zij hadden drie kinderen die behoorlijk verwaarloosd bleken. Het was echt te vies om aan te pakken. De baby vonden wij onderkoeld op de badkamervloer, onder allerlei vieze kleding. De kinderen hebben wij ondergebracht in een pleeggezin.

En net toen wij de voordeur wilden sluiten om het huis door de gemeente te laten ontsmetten, kwam er een heel klein katje op mij af. Met een kapotte staart, vacht en oogjes. Dit katje heb ik, na overleg, mogen adopteren. In plaats van onder te brengen in een asiel. Zij is nog heel lang bij mij in huis geweest."

Moordzaken

"En op de afdeling moordzaken heb ik mijn steentje mogen bijdragen aan in de media beruchte zaken. Hier werkten wij soms met wel veertig tot honderd rechercheurs en analisten aan een onderzoek. Er heerste dan een echte teamspirit, met maar één doel: het oplossen van de zaak."

"Alle ervaringen, indrukken en contacten door het werk moet je ook verwerken. Daarbij is het heel belangrijk dat je in balans bent, en je 'thuisfront' er is. Dingen kunnen verwerken en van je af praten is daarbij van groot belang. Ik heb wat dat betreft veel kunnen verwerken door op de tennisbaan lekker hard tegen een bal aan te meppen. Dat deed soms wonderen."

Trots

Waar Rita het meest trots op is? "Op het feit dat ik hier nog zit. Tot eind vorig jaar bestond jarenlang het programma Versterking professionele weerbaarheid, waarin aandacht werd geschonken aan de mentale, fysieke en morele weerbaarheid van politiemedewerkers."

"Maar in mijn tijd praatte je vooral met elkaar. Ik heb veel steun aan mijn collega’s gehad. Wel voel ik dat ik echt 46 jaar 'topsport' heb bedreven. Het is en blijft een bijzonder vak en als ik weer geboren zou worden zou ik zeker weer solliciteren bij de politie!"

JIJ OP VROUW.NL

Maak jij ook mooie en bijzondere dingen mee op je werk? En wil je die met ons delen?

LAAT DAN HIER JOUW GEGEVENS EN VERHAAL ACHTER!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.