Vrouw/Columns & Opinie
1898629003
Columns & Opinie

'Geachte dames en heren van ProRail, waarom dit betuttelende taalgebruik?'

Lezeres Sonja Hartog (83) reist wekelijks het hele land door met de trein. Naar haar broer in Schagen, naar haar zoon in Hengelo of naar het concertgebouw in Amsterdam. Groot was haar verbazing toen ze gisteren het filmpje van ProRail zag, waarin de oudere reiziger 'bijzondere' adviezen krijgt. Ze schreef een brief aan ProRail en deed meteen wat wél nuttige adviezen cadeau.

Geachte dames en heren van ProRail,

Tutoyeren

Met stijgende verbazing en ergernis heb ik uw filmpje Veilig reizen op het station gezien. Als 83-jarige behoor ik ruimschoots tot de doelgroep voor wie de aanwijzingen bedoeld zijn. Bijna wekelijks reis ik met de trein en ik herken alles wat u vertelt en laat zien maar: waarom dit betuttelende taalgebruik? Hoe nuttig ook, dit filmpje had ook zonder problemen gebruikt kunnen worden bij een schoolreisje met een groepje kleuters. En ja, kleuters tutoyeer je natuurlijk, maar waarom tutoyeert u degenen tot wie u zich met dit advies richt? Waarom word ik aangesproken alsof ik 5 jaar ben?

U adviseert over het veilig reizen op het station met teksten als 'Houd je goed vast' en 'Kijk uit voor het afstapje'. U besluit met de woorden: 'En ben je straks op je bestemming, dan stap je nét zo voorzichtig weer uit.' Maar bij dat voorzichtige uitstappen mis ik wel enige waarschuwende woorden: 'Houdt u zich goed vast bij het lopen naar de uitgang; soms stopt de trein met een flinke schok.' 'Reist u met een dubbeldekker, wees dan bij het lopen op het trapje bedacht op het slingeren van de trein.' 'Neemt u graag de lift, houdt u er dan rekening mee dat die vaak kapot is.' En: 'Wilt u liever niet staan, dan heeft u pech, we hebben sowieso te weinig zitplaatsen'.

Echt seniorproof

Fijn dat u probeert om ongelukken te voorkomen. Maar zorg liever dat de stations en de treinen echt seniorproof worden. Veel mensen voelen zich tenslotte niet veilig in de trein. Voorzichtig in- en uitstappen is lang niet altijd mogelijk: ongeduldige medereizigers duwen je gewoon omver. Voer de Spoorwegpolitie weer in, zorg dat de liften werken en reserveer voldoende zitplaatsen voor de oudere passagier.

Als u bovendien in het vervolg uw volwassen reizigers als volwassenen bejegent zal uw boodschap beter ter harte worden genomen en ook meer gewaardeerd. En o ja, spreek ons niet met 'je' aan. Want we betalen tenslotte óók een stuk meer dan vijfjarigen.

ProRail reageerde donderdag via Twitter op de lezerscolumn:

Jij op VROUW.nl

Zit er ook een Open brief in jouw pen?

Schrijf 'm dan hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.