Vrouw/Opgebiecht
1899453414
Opgebiecht

Rick Engelkes: Na de scheiding werd ik een bewustere vader

Rick Engelkes

Rick Engelkes

Deze week biecht Rick Engelkes op over zijn onzekerheid als vader na de scheiding.

Rick Engelkes

Rick Engelkes

“Als ik heel eerlijk ben, dan moet ik toegeven dat ik door de scheiding én het co-ouderschap dat daarop volgde, een veel betere vader werd. Of beter is misschien niet het juiste woord, ik werd een bewustere vader.

In het begin vond ik het pittig om ze een week te missen maar ook om ze in mijn eentje een week bij me te hebben. Het was een weloverwogen keuze om het zo te doen, dat wel. Want ik denk dat het heel goed is voor de kinderen om ze ‘week op, week af’ bij hun ouders te laten zijn als dat kan.

Voor lief

Daardoor wordt niet een van de ouders degene die opvoedt en de andere ouder degene die alles maar toelaat omdat hij of zij het gezellig wil houden die twee dagen dat de kinderen er zijn. Ik wilde in ieder geval absoluut geen weekendvader worden.

Maar dat nam niet weg dat ik het die eerste weken best een opgave vond en bang was dat ik het niet goed deed. Teddy en Lee waren ongeveer vijftien en negen toen mijn ex en ik uit elkaar gingen en als ik er nu op terugkijk, had ik het vaderschap tot die tijd misschien wel een beetje voor lief genomen.

Overgelaten

Ik was zo druk met mijn werk bezig geweest dat ik het ouderschap hier en daar misschien wel vaak aan hun moeder had overgelaten.

Maar uiteindelijk ging het thuis gelukkig heel goed. Ik probeerde het altijd zo te plannen dat ik zoveel mogelijk afspraken buiten de deur had, in de week dat ze bij hun moeder waren. En als ik dan een avond in het theater stond in de week dat ze bij mij waren, dan voelde ik me niet eens zo heel erg schuldig omdat ik er de andere dagen van die week wel voor ze was.

Man alleen

De eerste vakantie met z’n drieën vond ik overigens wel weer echt spannend. Dat ‘man alleen’ zat me best wel een beetje in de weg, maar ik zag er ook tegenop om alleen met mijn kids weg te gaan. Hoe gingen we het leuk hebben samen of misschien wel heel egoïstisch: hoe ging ik het leuk hebben? Kon ik ze wel vermaken, werden we niet gek van elkaar?

Ik wist het niet. Hoe groot was mijn opluchting toen we het ontzettend gezellig samen bleken te kunnen hebben. Ik genoot van de meiden en was me heel bewust van onze tijd samen. Ik was niet de hele tijd met mijn telefoon bezig en we deden echt dingen met elkaar: kaartspelletjes, samen nieuwe plekken op het vakantie-eiland ontdekken. Ik vond het echt een hele overwinning dat ik het op deze manier zo leuk had.

Hechter

Afgelopen jaar ben ik zelfs alleen met Teddy op reis geweest. We bezochten Londen en struinden allerlei theatervoorstellingen af, wat geweldig was om samen te beleven. En binnenkort ga ik alleen met Lee op pad.

Ik denk dat onze band alleen maar hechter is geworden met de jaren en dat de meiden het ook gezellig met mij vinden. Ze hebben in ieder geval allebei alweer aangegeven dat ze deze winter weer met z’n drieën willen wintersporten. Ik heb er nu al zin in!”

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.