Vrouw/Columns & Opinie
1900927908
Columns & Opinie

'Alternatieve geneeswijzen vergoeden? Alsjeblieft niet zeg!'

Journaliste Hester Zitvast schrijft over dat wat haar opvalt in het nieuws. Dit keer over een eventuele vergoeding van alternatieve geneeswijzen vanuit het basispakket. Met het stijgen van de zorgpremies staat heel Nederland op zijn achterste benen. Ons wordt het vel over de neus getrokken; het is een schande. Maar ondertussen ziet 38% van diezelfde Nederlandse bevolking graag alternatieve geneeswijzen toegevoegd aan het basispakket. Laten we dat alsjeblieft niet doen!

Ik was jaren geleden ten einde raad, mijn lage rugpijn was killing. 'Je moet eens naar een osteopaat gaan', adviseerde een vrouw in mijn omgeving. Vrouwen zijn er heel goed in elkaar alternatieve geneeswijzen door de strot te drukken. Menig onrustige baby belandt door kersvers moedergekonkel bij zo'n zelfde osteopaat op de behandeltafel. En helpen dat het doet joh! Dat een kind gewoon na een paar weken een beetje een ritme weet op te pikken wordt de alternatief geneesheer toegedicht. Uhu….

Rekening

Maar goed, ik was wanhopig, dus ik ging er ook eens heen. 125 euro per behandeling, destijds nog deels vergoed. De man aaide mijn rug wat, constateerde nog tal van andere problemen waar ik niets van gemerkt had en hij was vooral heel druk met het maken van notities. En nee, ik trof geen 'slechte' - dit was een veelgeprezen osteopaat. Zijn behandelingen leverden nul resultaat op. Of toch: een hoge torenhoge rekening.

En zo liet ik mij ook eens gek maken aan het einde van een zwangerschap. Ik was er klaar mee, wilde bevallen, die baby zien. 'Een acupuncturist kan de bevalling opwekken', adviseerde - uiteraard - weer een vrouw. En zo lag ik niet veel later met een berg naalden in mijn lijf op een behandeltafel. Ook dat werd destijds nog deels vergoed. Natuurlijk werd de bevalling niet op gang geholpen. Ieder weldenkend mens snapt dat het zo niet werkt. Maar ik was niet weldenkend. Iemand had mij gewoon moeten zeggen dat ik normaal moest doen en nog even een paar weken door moest broeden.

Pijn

En dat is het probleem met heel veel mensen die zich tot alternatief genezers wenden. Ze zijn niet weldenkend. Dat klinkt onaardig, maar lees even wat ik bedoel. Deze mensen zijn vertroebeld door pijn, angst en hoop op genezing. Ze worden opgefokt - bijvoorbeeld door vriendinnen. 'Je hoeft niet met die stress in je lijf rond te lopen, schat. Neem een cuppingmassage, die heft je energieblokkades op.' Dat die gestreste vrouw gewoon structureel teveel hooi op haar vork neemt en zich bemoeit met allerlei zaken die ze gewoon eens los moet laten, vergeten we voor het gemak.

Het is heel moeilijk weerstand bieden tegen de overtuigende betogen van de omgeving die zegt ergens echt baat bij te hebben gehad. Als jij zegt dat je kind de laatste tijd zo'n hoofdpijn heeft en je beste vriendin blijft tetteren dat haar kind zo is geholpen door een osteopaat, ben je natuurlijk de slechtste moeder ever als je dat niet ook eens probeert. Maar lieve mensen; het is alternatieve geneeswijze. Het is niet evidence based. Zodra de werkzaamheid bewezen is (en uiteraard wordt daar volop onderzoek naar gedaan) verdient het een vergoeding. Eerder niet.

Wichelroede

En ik weet dat ik nu tal van verhalen over me heen krijg van mensen die geweldig zijn geholpen door weet ik veel welk kruidenvrouwtje met wichelroede en tien naalden. Maar onderschat the power of the mind niet. Een Tic Tac kan - verpakt als geneesmiddel - bij sommigen wonderen verrichten. Dus nee, natuurlijk horen alternatieve geneeswijzen niet in de basiszorg. Als je er zo snoeihard in gelooft, trek je je portemonnee maar. Laten we eerst eens zorgen dat de premies voor iedereen betaalbaar blijven. Die horen in elk geval niet te stijgen door kwakzalverij.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.