Nieuws/Vrouw
1901948869
Vrouw

Kattenfluisteraar Yvon: Zo krijg je een kat zindelijk

De mevrouw die ons een Opgebiecht stuurde over haar kat, heeft het moeten ontgelden. Op onze Facebooksite vonden veel lezeressen dat ze maar beter geen dieren kon hebben. Kattengedragstherapeut Yvon Sweere bood hulp aan deze lezeres die een hekel heeft aan haar kat, omdat het beestje overal maar poept en plast: "Het is eigenlijk heel makkelijk om een kat zindelijk te maken."

Dit was het stukje waar Yvon Sweere op inhaakte: Op de een of andere manier is onze kat ook nooit echt zindelijk geworden. Waar andere katten gewoon op de bak gaan, sproeit en poept hij maar wat in het rond.

Een vieze drol

De laatste jaren lijkt het steeds erger te worden. De keren dat ik ’s nachts op weg naar de wc in een vieze drol ben gestapt, zijn niet meer te tellen. Het is elke keer weer een verrassing waar die dingen liggen. Het lijkt dat hij er echt over nadenkt waar hij mij het hardst kan treffen, dat hij het expres doet.

Zo vind ik regelmatig een drol ONDER mijn bed, maar ook IN het bad. Hij heeft gemerkt dat ik bozer word als hij in de buurt van mijn bed poept, dus die plek heeft zijn voorkeur. De plasgeur gaat ook niet echt meer uit de gang, waar hij consequent VOOR de bak plast. Ik vind het vervelend als er bezoek komt, ik schaam me voor die geur.

Yvon Sweer en kat Dix. Eigen Beeld

Yvon Sweer en kat Dix. Eigen Beeld

Een kat menselijke eigenschappen geven

Yvon: "Ze maakt de kat veel te menselijk. Vooral het idee dat de kat het expres zou doen, is vergezocht. Maar ik hoor het vaak hoor. Veel mensen dichten een kat menselijke eigenschappen toe. Ten eerste zou deze kat medisch onderzocht moeten worden, misschien is er sprake van een blaasontsteking of van blaasgruis, dat speelt vaker een rol bij onzindelijkheid. Dat moet eerst uitgesloten worden. Misschien heeft de kat pijn bij het plassen gehad en associeert hij nu de bak met pijn. Of heeft hij pijn gehad bij het poepen en vermijdt daarom de bak."

"Na het uitsluiten van een medische oorzaak kan deze mevrouw eens gaan kijken naar het soort bak. Als de kat zelf een bak mocht kiezen koos hij een zandbak. Die vinden katten ideaal, daarom moeten ze ook altijd afgesloten worden. De kattenbakken die de fabrikant maakt zijn bijna altijd te klein. De bakken worden meer voor de baasjes gemaakt, dan voor de katten. Het baasje wil dat de bak niet te groot is, dat er een kap opzit en dat er grit inzit dat naar bloemetjes ruikt."

Een kat, twee bakken

"De kat wil ruimte hebben, die wil zich een keer kunnen omdraaien in de bak. En de kat wil keus hebben. Als er al een drolletje in de ene bak zit, wil hij plassen op een andere bak. Zet daarom altijd twee bakken neer als je één kat hebt. Een kat wil van nature een zachte ondergrond hebben; aarde of zand."

"Veel katteneigenaren vullen de bak met ongeschikt materiaal als houtkorrels, kristalvulling of grove steentjes. Veel te hard aan zijn pootjes. Dat doet pijn, dat vinden ze niet prettig. Dat is ook een reden om de bak te mijden."

"De oplossing ligt dus vaak in een grote bak zonder kap, zoals een opvangbak voor wasmachine, gevuld met een zachte ondergrond. Niet te dicht bij de muur plaatsen en niet te dicht bij de tweede bak. Ook moeten de bakken goed schoon worden gehouden. Je zult zien, het doet wonderen."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.