Vrouw/Praat Mee
1910100589
Praat Mee

Praat mee

'Ik vraag de scheiding in 2019 aan voor partneralimentatie'

De wettelijke regeling voor partneralimentatie gaat vanaf 1 januari 2020 drastisch veranderen. Het aantal verzoeken om een echtscheiding is de laatste tijd dan ook flink gestegen, zo melden verschillende advocaten aan de Telegraaf. Vind jij dat een goede ontwikkeling?

Echtscheiding

Op dit moment kan de minst verdienende partner na een scheiding nog maximaal twaalf jaar partneralimentatie krijgen. Straks wordt deze periode beperkt tot de helft van de tijd die het huwelijk heeft geduurd, met een maximum van vijf jaar. Uitzonderingen zijn er voor 50-plussers na een langdurig huwelijk en voor ouders van kinderen onder de 12 jaar. Wie dit jaar nog een echtscheiding aanvraagt, heeft nog recht op de volledige 12 jaar alimentatie.

Vooral vrouwen dienen nu een verzoek tot echtscheiding in. Zo ook de vrouw van Peter*: „Ik zit al zestien maanden in een vechtscheiding en mijn vrouw gaat inderdaad de echtscheiding deze week aanvragen. Zodoende heeft ze naast het afgelopen anderhalf jaar ook nog de volle 12 jaar alimentatie te pakken”, vertelt hij aan de Telegraaf.

En de (nu nog) vrouw van Peter is niet de enige. „Het laatste kwartaal waren het er al veel meer dan normaal en er is nog echt een piek in december”, zegt Saskia Braun, mediator en scheidingsadvocaat en bestuurslid van de vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS).

Partneralimentatie

Om te bepalen of je onder de oude of nieuwe alimentatieregels valt, wordt gekeken naar het moment waarop je een verzoek tot scheiding en partneralimentatie bij de rechter indient, legt advocate Braun uit.

„In het worst case scenario heb je nu nog recht op twaalf jaar alimentatie, en straks op vijf”, voegt Leuftink toe. „Daar moet je je in ieder geval goed over laten informeren.”

Praat mee

Hoe denk jij hierover? Vind jij dat je, in geval van scheiding, zo lang mogelijk recht hebt op maximale alimentatie en zou je daar ook vol gebruik van maken? Of wil jij niks meer met je ex te maken hebben en zit je ook niet op dat geld te wachten? Praat mee op onze Facebookpagina.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.