Nieuws/Vrouw
191356646
Vrouw

'Als bekender zou zijn wat polio met je doet, zou iedereen vaccineren'

Polio (of kinderverlamming) kennen we als iets van vroeger, maar zou het vandaag de dag de kop weer kunnen opsteken? Volgens polio-onderzoeker Frans Nollet is die mogelijkheid er zeker: “Het risico dat het terugkomt blijft. Ook omdat er minder gevaccineerd wordt, die bereidwilligheid neemt af. Het poliovirus is nog niet uitgeroeid."

Elke dag behandelt Professor dr. Frans Nollet poliopatiënten. Hij weet als geen ander wat de verwoestende gevolgen kunnen zijn van deze ziekte. Ook op langere termijn. “In de jaren vijftig hebben we een grote polio-epidemie gehad. 15.000 mensen hebben in Nederland polio gehad. Die zijn niet allemaal meer in leven."

Verlammingsverschijnselen

"Zeker 11.000 mensen leven in Nederland op dit moment nog met de gevolgen van polio. De meeste mensen hebben de ziekte zo'n 40 jaar geleden doorgemaakt en zijn nu rond de 60. Sommigen van de patiënten hebben een migratie-achtergrond; een kwart van de patiënten komt niet uit Nederland. Deze patiënten zijn vaak jonger.

Het poliovirus is heel besmettelijk. Het wordt overgedragen via speeksel of ontlasting. In 1 op de 100 besmettingen gaat het virus direct naar het centraal zenuwstelsel. Het virus is heel agressief. Het maakt zenuwcellen die spieren bedienen in het ruggenmerg kapot, waardoor spieren uitvallen en je verlammingsverschijnselen krijgt."

Postpolio

"Afhankelijk van hoeveel zenuwcellen er worden aangedaan, treden er verlammingsverschijnselen op. Sommige mensen moeten beademd worden, anderen hebben alleen uitvalsverschijnselen in armen of benen. 25% van de mensen die besmet wordt, overlijdt.

Mensen die polio hebben gehad krijgen in 60% van de gevallen postpolio. Na de besmetting volgt er na enkele weken of maanden een fase waarin je stabiel kunt functioneren, maar na 15 tot 30 jaar kan de kracht weer afnemen en volgt er opnieuw spierzwakte. Dat noemen we progressief krachtverlies."

Inenten

"Dat kan gaan met 2 tot 3% per jaar, maar als je al een zwak been hebt, kan het betekenen dat je niet meer kunt lopen. Of het kan betekenen dat je niet meer zelfstandig kunt ademen. De spieren worden uiteindelijk steeds zwakker, omdat zenuwcellen gedeeltelijk uitvallen.”

Nollet begrijpt niet dat er mensen zijn die hun kinderen niet meer in laten enten: “Omdat we polio bijna niet meer kennen in Nederland staan we er ook niet meer bij stil wat de gevolgen zijn. Als deze mensen - die niet vaccineren - werkelijk zouden weten wat het poliovirus doet, als ze echt het gevaar zouden kennen, dan zouden ze hier in rijen voor de deur staan om de prik te halen.”

Jij op VROUW

Is er een onderwerp waarover jij graag een Hoe zit het nu echt met? zou willen lezen?

Tip ons!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.