1916590
Vrouw

Bodyshaming op de dansvloer...

Marjoleins dochter deed mee aan een wedstrijd voor bandjes. Maar dat ze niet won, was niet de grootste teleurstelling van de avond. Dat jongens die mensen met overgewicht belachelijk maakten, tweede werden, kwam veel harder binnen.

Vriendin M. kijkt enigszins verbouwereerd om zich heen. Op het podium gaan drie jongens in het zwart enorm te keer. Dikke mensen in de dancing, dikke mensen in de discotheek. Ze gaan door tot ze kapot zijn. Voor hen is elke club te klein… Vriendin M. heeft ooit flink wat overgewicht gehad. Ze vindt het dan ook geen leuk liedje.

Zwarte

Maar deze jongens zijn 'gewone' gasten, een tikkeltje gespierd zelfs. En die staan daar nu dus mensen met overgewicht belachelijk te maken. In een volle zaal die luid meejoelt.

Zouden ze dat ook gedaan hebben als het woord 'dikke' was vervangen door een ander woord, bijvoorbeeld zwarte, Joodse, transgender...? Vermoedelijk was dan de hel losgebroken. Maar mensen met letterlijk te veel om het lijf, mag je ongestraft belachelijk maken?

Onzekere pubers

,,Je moet hierover schrijven", zegt vriendin M. die je niet eens meer stevig zou noemen. Maar beroepsmatig houdt ze zich bezig met onzekere pubers en we zien allebei hoe een aantal meisjes uit de categorie 'size zero is een onhaalbare droom' de zaal verlaat. Ook een vriendin van mijn dochter, een poppetje met een uiterst tenger postuur, briest. "Jij bent toch journalist? Zo'n tekst, dat kan toch helemaal niet…!"

Terwijl de jongens op het podium roepen dat dikke mensen vooral hun kipfiletjes in de lucht moeten gooien, vraag ik het aan de vrouwen en meisjes om me heen. Is dit leuk? Ik ga ervan uit dat ze hun schouders zullen ophalen. Want het is toch een aanstekelijke melodie?

Bodyshaming

Maar dat doen ze niet. Eigenlijk zijn ze allemaal een tikkeltje verontwaardigd. De mollige meisjes, maar de slanke net zo goed. ,,Het was net zo dansbaar geweest als de tekst had geluid: 'Leuke mensen op de dansvloer' of 'Toffe mensen op de dansvloer'", zegt iemand venijnig.

'Vind jij dat ik erover moet schrijven?', vraag ik aan mijn dochter als we naar huis lopen. Ze is verdrietig. Ze heeft niet gewonnen. Maar dat is niet wat het meeste steekt. Dat de 'Dikke mensen-jongens' tweede zijn geworden, vindt ze erger. Kennelijk vindt de jury bodyshaming oké.

Publiciteit

Mijn dochter is daar fel op, al heeft zij zelf een gangbare maat. Ze hoeft zich niet aangesproken te voelen, zoals ik. "Ik weet niet of je ze die publiciteit wel moet geven", zegt ze.

Daar heeft ze een punt. We hebben het hier niet over een band die de hitlijsten aan het bestormen is, maar over een paar provocerende jongens. En er is natuurlijk ook nog zoiets als vrijheid van meningsuiting.

Lees op VROUW.nl waarom Marjolein er toch over schrijft.