Nieuws/Vrouw
1917132
Vrouw

Hoe zit het nu écht met lipstick?

Nude, koraalrood of pioenroos roze: een mooie lipstick is niet meer weg te denken uit onze toilettas. Maar is dat staafje van een substantie die we eigenlijk helemaal niet kennen, wel goed voor onze gezondheid?

Elk seizoen komen er nieuwe collecties met up-to-date texturen en tinten op de markt. Behalve knalrood en zomers koraal hebben we tegenwoordig ook de huidkleurige varianten in onze lipstickgarderobe; voor als we even geen zin hebben om uitgesproken te zijn.

Eén tot anderhalve kilo

Volgens onderzoek krijgen we minstens één tot anderhalve kilo lipstick in ons leven binnen. En daarom is het goed om te weten wat er nou precies in zo’n stickje zit.

In Europa zit je redelijk safe. Er worden hier hoge veiligheidseisen aan cosmetica gesteld en er wordt goed gecontroleerd. Bovendien willen de merken zelf natuurlijk ook zo min mogelijk risico op allergieën lopen, dus wordt er zo veilig mogelijk geproduceerd.

De Britse Rupert Kingston is make-upartist en heeft samen met zijn vrouw een eigen make-upmerk, Delilah Cosmetics: ,,Alle cosmetica die in Europa gemaakt worden zijn geregistreerd en moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen, zowel wat betreft kwaliteit als kwantiteit.

Zwarte lijst

Dat betekent dus dat er heel precies omschreven staat wat en hoeveel van een bepaald middel er in een lipstick mag zitten. De basiseisen zijn al jaren hetzelfde, maar de afgelopen jaren zijn er wel wat ingrediënten op de zwarte lijst gezet. Bepaalde parabenen mogen nu niet meer gebruikt worden.”

Wel kunnen er winkels zijn die in het buitenland inkopen, zoals we onlangs konden constateren met de asbest in kindermake-up.

Waxkrijtje

Een lippenstift bestaat in principe uit olie, wax en pigmenten. Je kunt het vergelijken met een waxkrijtje. Maar omdat de pigmenten bij een lipstick niet op een harde, maar op een zachte ondergrond moeten afgeven, wordt het produceren van een lipstick wat ingewikkelder.

Bijenwas, carnaubawas, candeliliawas en ozokerite worden gebruikt voor de stevigheid, terwijl cetyl alcohol vaak als bindmiddel wordt gebruikt. Andere veelgebruikte bestanddelen zijn lanoline, isopropyl lanolaat, cetyl acetaat en myristyllactaat, rici-nusolie, paraffineolie en oleyl alcohol.

Lees op VROUW.nl welke (bijzondere) ingrediënten er nog meer in lippenstift zitten én bij welke merken je safe zit als je natuurlijke make-up wilt gebruiken.