Vrouw/Columns & Opinie
1918391465
Columns & Opinie

Zo hou je dat bruine kleurtje lekker lang vast!

De afgelopen dagen was het heerlijk zomers weer, dus wie van vakantie terug is gekomen kan nog even de buitenlandse vakantieteint bijhouden. Maar hoe moet het nu als het straks iets minder zonnig gaat worden? Lezeres Pia: „Was ik maar altijd zo lekker bruin als na de vakantie. Die bruine teint geeft zo’n gezonde, jeugdige uitstraling. Hoe kan ik deze look nog wat langer vasthouden?

“Als je zorgvuldig bent in je ‘zonaanpak’ kun je best lang plezier hebben van je ‘sunkissed tan’. Dat begint al bij de voorbereiding daarvan: scrub de huid goed en egaal, zodat je na het bruinen niet te snel vervelt en de kleur langer blijft zitten. Bovendien neemt de huid daarna makkelijker crèmes en olie op. Scrubben doe je bij voorkeur een keer per week met een milde scrub en niet langer dan een minuut.

Doe dit 24 uur voordat je de zon in gaat, want een gescrubde huid is wel wat gevoeliger en kan sneller verbranden. Vergeet trouwens ook het gezicht niet: door het scrubben gaan ook verstopte poriën weer open en krijg je een egale teint. Wil je jezelf extra verwennen tijdens het scrubben? Boek dan een scrubbehandeling bij een hammam, dat is verzorgen en genieten tegelijkertijd.

Douchen

Heel lang douchen, badderen of in het zwembad dobberen is niet verstandig. De bruine kleur spoelt uiteraard niet direct weg, maar de huid droogt wel meer uit. Droog ook voorzichtig af met bij voorkeur een zachte handdoek. Ook beter niet doen: een waxbeurt. Niet alleen de haartjes verdwijnen immers, maar ook het bovenste (bruine) huidlaagje!

Wie het bruinen langzaam opbouwt en goed hydrateert (na het zonnen goed insmeren met aftersun of bodylotion) heeft er zeker langer plezier van. Te snel bruinen betekent immers vaak verbranden en doorgaans ook vervellen en dat zorgt voor een kleurverschil dat je niet wilt hebben.

Vergeet niet dat je met factor 50 niet alleen goed beschermd bent, maar ook zeker wel bruint. Het is een fabeltje dat je met een zonnefactor, of in de schaduw zittend, niet bruint. Tip: gebruik na het zonnen een aftersun met stimulerend bruiningsmiddel. En voor een avondje uit geldt dat het een mooi effect geeft om de huid met (zonne)olie in te smeren, dat verdiept de teint, vooral als er ook nog wat glans aan is toegevoegd.

Hydratatie

Zorg niet alleen aan de buitenkant goed voor je huid, maar ook aan de binnenkant. Dat betekent veel water drinken, zo’n twee liter per dag (thee telt ook mee) want dat stimuleert de doorbloeding. Af en toe de huid tijdens het zonnen hydrateren met een refesh waterspray is niet alleen goed voor de huid, maar geeft ook een heerlijk verfrissend gevoel. Tip: stop die spray in de koelbox.

Qua eten zijn mandarijnen, wortels en radijsjes een aanrader, die zitten vol met betacaroteen en dat is kleurbevorderend. Tomaten bevatten veel anti-oxidanten en die beschermen de huid en herstellen een eventuele zonnebrand. Het slikken van melaninepillen voor een zonnebad kan de huid ook alvast voorbereiden op de zon. Buiten sporten of gewoon wandelen is ook een prima optie, zelfs als het wat minder zonnig is. Ook dan pak je namelijk kleur of kun je de bestaande teint verdiepen.

Selftanner

Is het straks echt gedaan met de zon? Dan is er altijd in het najaar nog de optie om af en toe een korte zonnebank kuur te doen. Maar overdrijf dit niet, want het blijft een aanslag op je huid. Ook daarna weer goed hydrateren en zelfs een zonbescherming gebruiken tijdens het zonnen.

Geen fan van zonnebank? Dan is een selftanner wellicht een optie om de bestaande kleur iets op te halen. Gebruik daarvoor altijd een selftanner handschoen om de emulsie (olie, crème, spray of mousse) egaal aan te brengen en laat de huid goed drogen totdat deze niet meer afgeeft. Geen aanrader om vlak daarna tussen de witte lakens te kruipen uiteraard! Kleurdruppels zijn ook een prima optie, die kun je namelijk mengen met je favoriete bodylotion of gezichtscrème.

Bruiningstruc

Zelf ben ik een enorme fan van de Marc Inbane of de Collistar druppels, die heb ik standaard in de badkamer staan om mijn teint tussendoor bij te werken. Het voordeel hiervan is dat je het zelf kunt doseren (meer of minder druppels al naar gelang het gewenste resultaat) en dat het een vrij natuurlijke bruining geeft die zich aanpast aan je bestaande huidskleur. En last but not least is er nog de ‘bruiningstruc’ die je het hele jaar met succes kunt toepassen.

Terracotta of bronzing poeder breng je gul maar luchtig aan met een kwast op het gezicht, maar ook eventueel op armen, benen en décolleté. Kies in de zomermaanden voor een donkere variant en in de winter voor een lichtere versie. En voor een feestje kun je zelfs uitpakken met een glitter bronzingpoeder dat ook voor een instant sun-kissed effect zorgt, zelfs als de zon allang niet meer in zicht is.”

Tips om de bruine teint vast te houden

  • Voordat je gaat zonnen goed scrubben - je vervelt minder en houdt de kleur beter vast
  • Voorkom vervellen – hydrateer de huid met bodylotion of een aftersun
  • Met een korte zonnebank kuur de kleur bijhouden
  • Niet te lang in bad liggen, douchen of zwemmen
  • Bronzing poeder gebruiken om de kleur te versterken
  • Met selftanner de kleur bijwerken

OPROEP!

Heb je ook een prangende (mode)vraag waarop je dolgraag een antwoord zou willen weten? Bijvoorbeeld hoe je voor bepaalde kleuren kiest, waar je met maat 42 schoen als vrouw terecht kunt of welke materialen superstretch zijn… Stuur dan een mail naar k.querfurth@telegraaf.nl en wie weet komt jouw vraag aan bod in de volgende Kims Kwestie.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.