Vrouw/Praat Mee
1918811889
Praat Mee

Plat, platter, platst... Maak jij gebruik van de borstenbus?

De bus voor bevolkingsonderzoek

De bus voor bevolkingsonderzoek

Al weken zie ik op tegen het bezoek aan de 'borstenbus'. Vandaag is het zover: het bevolkingsonderzoek borstkanker. De afspraak is in een stadsdeel waar ik normaal nooit kom. Ik moet zoeken en ben al laat. Door de zenuwen laat ik zowel mijn identiteitsbewijs als mijn oproepkaart in de auto liggen en moet ik teruglopen. Gelukkig is mijn empathische vriend zo lief om mee te komen voor de morele steun.

De bus voor bevolkingsonderzoek

De bus voor bevolkingsonderzoek

Vlak voor het onderzoek belde vriendin R. Ze is tegen de 'tietenpletter' zoals ze het noemt. Ze zegt stellig: "Daar krijg je juist kanker van!". Door het pletten krijg je volgens haar juist mutaties in het weefsel en ook de röntgenstraling is volgens haar slecht en juist kankerverwekkend.

Infraroodcamera

Ik weet dat meer mensen om me heen deze mening hebben. Vooral nu zelfs oncoloog Ben Johnson, schrijver van het boek The Secret of Health: Breast Wisdom, beweert dat je juist kanker krijgt van een dergelijk onderzoek.

Vriendin R gaat zelf tweejaarlijks naar de thermograaf: "Bij thermografie worden temperatuursverschillen in het huidoppervlak gemeten met een infraroodcamera. Dan zien ze meer. Die onderzoekt ook de klieren in je oksels.' Ze stuurt me het adres en vermeldt erbij dat je het dan wel zelf moet betalen.

Goed geregeld

Een consult kost volgens haar rond de 150 euro. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat verantwoordelijk is voor het bevolkingsonderzoek borstkanker zegt overigens dat er geen enkel wetenschappelijk bewijs is dat thermografie werkt. Daarmee is de kous voor mij af.

Ik weet bovendien precies hoe ik ben. Ik neem me voor om te gaan en ga dan niet. Na twee jaar ben ik nog niet geweest. Ik neem liever het zekere voor het onzekere en ga gewoon braaf naar de afspraken in de borstenbus. Ik vind dit soort dingen goed geregeld in Nederland.

Prima argument

De feiten zijn nu eenmaal zo dat je tussen 50 en 75 de meeste kans hebt op borstkanker. Daarom krijg je in deze fase van je leven ook tweejaarlijks een onderzoek. Prima toch? In welk land is het nu zo goed geregeld?

Een gratis medisch onderzoek om vroegtijdig borstkanker op te sporen. Daar likken ze in de meeste landen hun vingers bij af, lijkt me. Met als wervende tekst: 'Als het vroeg ontdekt wordt, is het vaak beter te behandelen'. Dat lijkt me een prima argument om te gaan.

Oerwoud

Ik denk niet dat ze het zouden doen als je er juist kanker van krijgt en denk aan het verhaal van buurvrouw M die haar controle oversloeg en borstkanker bleek te hebben. Ze kon zich wel voor het hoofd slaan dat ze twee jaar eerder niet naar de controle is geweest. Daar had ze zichzelf veel ellende mee kunnen besparen.

Ik google dit soort dingen liever niet. Als je dat gaat doen dan raak je meer en meer in de war. Wel doen, niet doen... Je belandt in een oerwoud aan meningen. Net als het prikken van je kinderen. Mijn dochter (11) moet binnenkort op voor de prik die alle meisjes voor baarmoederhalskanker kunnen krijgen.

Vijf keer geplet

Ik heb voor De Telegraaf eens een moeder geïnterviewd wiens dochter doodziek werd na die prik, maar na een goed gesprek met een gynaecoloog Ruud Bekkers heb ik die knoop echter doorgehakt: ik laat haar prikken.

Terug naar mijn onderzoek in de borstenbus: dat is geen pretje, het doet pijn. Tot overmaat van ramp gaat er iets mis (andere borst zit ervoor) dus moet het over. Ik word in totaal vijf keer geplet. Iedere keer als ik denk dat ‘ie niet platter kan, kan ‘ie altijd toch nog platter. Wel moet ik toegeven dat de medewerkster in de bus alles heel goed begeleidt en ik voel me geen seconde ongemakkelijk. Al zal het nooit een lolletje worden en heb ik flinke napijn.

Praat mee

Toch ben ik blij dat ik geweest ben. Over twee weken krijg ik de uitslag. Als ik borstkanker blijk te hebben, ben ik er redelijk op tijd bij. Dat vind ik een fijne gedachte. Ga jij altijd braaf naar de borstencontrole? Waarom wel of niet? En wat is jouw ervaring? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.