Nieuws/Vrouw
192106182
Vrouw

Cynthia (28): Volgende week worden al mijn tanden getrokken

Cynthia Alberti

Cynthia Alberti

Cynthia Alberti (28) ging door de hoge kosten al vier jaar niet meer naar de tandarts. Toch besloot ze vorig jaar weer te gaan nadat haar dochter zei dat haar tanden een beetje zwart werden.

Cynthia Alberti

Cynthia Alberti

"Vijfenhalf jaar geleden werd mijn oudste dochter geboren. Op hetzelfde moment ging ik bij mijn toenmalige vriend weg. Hij gaf meer om andere dingen dan onze pasgeboren baby. Ik belandde op straat en voedde zonder hulp ons kind op."

"Het verzorgen van mijzelf zette ik op een laag pitje. Helemaal toen ik een nog een kindje kreeg en ik moest rondkomen van 70 euro per week. De kinderen staan voor mij altijd op één."

Twaalf zenuwen

"Ik was al vier jaar niet meer naar de tandarts geweest. De angst voor kosten en het hoge eigen risico zorgden ervoor dat ik gewoon nooit meer een nieuwe afspraak heb gemaakt."

"Toch besloot ik een jaar geleden weer te gaan. Omdat mijn dochter had gezegd dat mijn tanden een beetje zwart werden en ik gigantisch veel pijn had. Bij het eten van een boterham met een korstje ging ik bijvoorbeeld al door de grond. Er bleken twaalf zenuwen bloot te liggen."

Afsterven

"Met financiële hulp van mijn ouders heb ik die stap kunnen zetten. Ze gunden mij dat ik mij niet meer hoefde te schamen. Altijd was ik bezig met opletten dat ik niet teveel lachte of praatte, zodat niemand mijn tanden zag. Zelfs bij het gapen probeerde ik mijn tanden uit zicht te houden. Mijn hele sociale leven ging eraan."

"Ik had 'wolf' in mijn tanden, wat betekent dat mijn tanden aan het afsterven zijn. Er zijn nu stukken zwart, maar als ik niks zou doen, zou ik volgens de tandarts over een jaar helemaal geen tanden meer hebben."

Kunstgebit

"Volgende week dinsdag worden al mijn tanden getrokken, daarna zal ik een kunstgebit krijgen. Ik vind het doodeng en weet dat ik veel napijn zal hebben. Maar naar het idee dat ik daarna nooit meer pijn heb kijk ik heel erg uit."

"Aan de zorg moet echt wat gebeuren. Het kan niet zo zijn dat het eigen risico maar blijft stijgen. Behandelingen zijn al ontzettend duur: een bezoek aan de kaakchirurg heeft mij tot nu toe 400 euro gekost."

Schoolplein

"Mijn kinderen gaan wel altijd naar de tandarts; voor hen wordt bijna alles door de basisverzekering vergoed. Als ik met andere ouders op het schoolplein praat merk ik dat ik niet de enige ben. Het is tijd om met z’n allen op te staan."

"Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, ook al moet ik zelf ook nog een beetje leren. Maar als ik kijk hoe het mijn leven heeft benadeeld, weet ik dat iedereen een kans op hulp moet krijgen!"

Hoe zit het ook alweer met de tandarts?

  • Kinderen tot 18 jaar zijn via de basisverzekering verzekerd voor de meeste tandartskosten. Hier zit orthodontie niet bij.
  • Voor volwassenen valt tandartszorg vaak buiten het basispakket. De kosten voor de tandarts moet je dus zelf betalen. Je kan er ook voor kiezen om een tandartsverzekering af te sluiten. Dit is een aanvullende verzekering.
  • Bij de tandartsbehandelingen die wel vanuit de basisverzekering vergoed worden, dien je eigen risico te betalen. Dit jaar betaalt iedere volwassene 385 euro aan eigen risico.
  • Twijfel je of je een tandartsverzekering nodig hebt? Met een gezond gebit betaal je voor je tandartsverzekering meestal meer premie dan je vergoed krijgt. Ga na of je trouw de tandarts bezoekt en weinig problemen hebt. Daarnaast kun je aan je tandarts vragen welke behandelingen je het komende jaar kan verwachten. Klik hier voor nog meer tandartsinfo.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.