Vrouw/Praat Mee
1924800413
Praat Mee

Push jij je kind om het vmbo te voorkomen?

Hoe ver push jij je kind?

Hoe ver push jij je kind?

Ouders bemoeien zich steeds meer met de schoolprestaties van hun kind, onderzocht DUO. Ouders die meer te besteden hebben pushen hun kind met huiswerkbegeleiding en oefentoetsen naar een hoger niveau. Alles om het vmbo te voorkomen. Wat vind jij?

Hoe ver push jij je kind?

Hoe ver push jij je kind?

Mijn zoon (16) dreigde in groep 7 richting het vmbo te gaan. School adviseerde hem een jaartje te laten zitten zodat hij als 'vwo-kind' alsnog op zijn 'eigen niveau' zou kunnen instromen. Dat lukte en na groep 8 begon hij op zijn dertiende vol goede moed aan de middelbare, op zijn 'eigen niveau'.

Vervolgopleiding

Lang verhaal kort: na verloop van tijd moest hij alsnog afstromen naar het vmbo. Inmiddels zit hij via een omweg weer op het vwo. Maar laatst verzuchtte hij dat hij het prima had gevonden om 'gewoon' meteen na groep 8 naar het vmbo te zijn gegaan.

Dan was hij nu klaar geweest, zoals een aantal van zijn huidige vrienden. Vrienden die inmiddels via het mbo al een vervolgopleiding doen. Waar komt toch die angst voor het vmbo vandaan? Alsof het allemaal niet goed genoeg is.

Huiswerkbegeleiding

Bij RTL Nieuws vertelt psycholoog Laura Batstra, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen: "Ouders die het zich kunnen veroorloven kopen in toenemende mate huiswerkbegeleiding en oefentoetsen in. Alleen al vanwege die ongelijkheid vind ik het onwenselijk. Daarnaast vraag ik me af wat de boodschap 'het is niet goed genoeg' doet met kinderen."

Ze vertelt dat ouders kinderen belonen met dure cadeau's als ze thuiskomen met een hoog advies. "Steeds minder kinderen kunnen voldoen aan de eisen die hun ouders stellen. Ze krijgen op jonge leeftijd angstklachten of concentratieproblemen. Dat moeten we niet willen."

Praat mee

Neem jij je kind zoals het is en ben jij juist trots op welk advies dan ook? Ook als het 'maar' vmbo is? Of leg jij de lat hoog voor je kind door er het beste uit te halen middels bijvoorbeeld bijles? En weet je ook waarom je dat doet? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.