Vrouw/Columns & Opinie
1929354759
Columns & Opinie

Seks? Eerst je vrijbewijs halen!

seksuele voorlichting in de klas

seksuele voorlichting in de klas

'Mag ik u wat vragen?' zei de mooie mevrouw in het winkelcentrum. Ik was haar zojuist gepasseerd met twee volle boodschappentassen, en had haast om op tijd bij de voetbaltraining van mijn jongste te komen. Zwijgend hield ik in. 'Voor een random onderzoek testen we mensen op hun kennis over seks.' 'Eh…' Ik zocht naar een beleefde manier om me uit de voeten te maken.

seksuele voorlichting in de klas

seksuele voorlichting in de klas

'Kan een vrouw, denkt u, zwanger worden als ze ongesteld is?' 'Nee', antwoordde ik resoluut en wilde alweer verder lopen. 'Fout', glunderde de mooie mevrouw. 'Dat is wel degelijk mogelijk.' Twee minuten later zat ik, een ingewikkelde uitleg over korte en lange cyclussen en zwakke en sterke zaadjes rijker, in mijn auto op weg naar het voetbalveld en dacht na over de vele simpele dingen die de massa, inclusief ikzelf, maar vooral schrikbarend veel jongeren niet weten over seks.

Voorlichting

En dan zijn Nederlandse jongeren schijnbaar gemiddeld nog goed op de hoogte vergeleken met veel andere landen. Maar hoe kan het bijvoorbeeld dat er ook in ons land horden meisjes rondlopen die denken dat jongens standaard een orgasme hebben in het gezicht van hun bedpartner? Of jongeren die denken dat je van seks niet zwanger kunt worden als je het rechtopstaand doet?

En wat te denken van jongeren die menen dat je portemonnee de beste plek is om een condoom te bewaren? Door de wrijving is dat immers niet de beste plek om een condoom veilig te houden... Echt, als je dat hoort wil je toch dat er in ons land snel iets verbeterd wordt wat betreft seksuele voorlichting?

Ouders, scholen, tv-programma’s, de Rutgers stichting en websites (en dan bedoel ik geen pornosites) doen vast wat ze kunnen. Maar het kan toch niet zo zijn dat er kinderen, jongeren en jongvolwassenen (en sommige ouderen kuchhh) rondlopen die zweren dat een vrouw tijdens een menstruatieperiode niet zwanger kan raken? En volgens de mooie mevrouw in het winkelcentrum zijn er ook veel jongeren die menen dat er iets mis met je is als je op je 18de nog maagd bent.

Vunzigheid

Juist in een tijd waarin er meer vunzigheid op het internet te vinden is dan ooit, is het belangrijk dat er kloppende informatie is die jongeren voorbereidt op een fijn en (gelijk)waardig seksleven. Hoeveel jongens en meisjes, zonen en dochters en daarmee hele families en gezinnen komen in de problemen door de gevolgen van onverantwoord gedrag? En nee, ik ben de laatste die hier de moraalridder gaat uithangen.

Seks is fijn en liefst voor iedereen zo vrij en ruim beschikbaar als maar kan, en experimenteer tot je een ons weegt als je eraan toe bent. Maar wie zorgt ervoor dat ALLE kinderen opgroeien met het juiste slaapkamerbeeld van zichzelf en hun (toekomstige) bedpartners?

Natuurlijk, het valt niet mee, de ene sexy videoclip volgt de andere geile reclame op. Ranzige seks vol voorbeelden van hoe seks niet bedoeld is, is nooit meer dan twee klikken weg. Maar er moet toch iets meer te doen zijn dan nu al gebeurt? Ik ben eigenlijk tegen regeltjes, en van gezag moet ik ook al niet veel hebben. En juist daarom valt het me zwaar om te zeggen wat ik nu ga zeggen… maar wat nou als we een vrijbewijs in zouden stellen?

Vrijbewijs

Net als voor brommer rijden, auto rijden, vliegen en zwemmen. Eerst leer je van de bloemetjes en de bijtjes, of van de pot en de honing en wie er ‘voorrang heeft als ie van rechts komt’. En daarna, als je eenmaal geleerd hebt hoe alles in elkaar steekt, doe je examen op school, bij een vrijschoolhouder of de Rutgers Stichting. En als je hebt aangetoond dat je genoeg weet van de hoed, de rand en de ooievaar, krijg je je vrijbewijs.

Rijden zonder rijbewijs is strafbaar, want levensgevaarlijk. En eigenlijk geldt dat ook voor wat we tussen de lakens allemaal uitvreten. Ja nogmaals, ik moet eigenlijk nietsnietsniets hebben van betutteling, maar des te meer ik erover nadenk, hoe meer ik geloof dat het een goed idee is.

Sekstheorieles

Sekstheorieles voor alle leeftijden. En geen gas geven voor je geslaagd bent. Één cursist hebben ze in ieder geval in de pocket. Want het moge duidelijk zijn dat mijn kennis hier en daar ook wel kan worden bijgeschaafd...

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.