Nieuws/Vrouw
1931477
Vrouw

Alleenstaande moeder Ursula moet rondkomen van 45 euro per week

Ursula ging op latere leeftijd studeren

Ursula ging op latere leeftijd studeren

Uit de emancipatienota blijkt dat 70% van de alleenstaande moeders net voldoende heeft om alleen te leven, maar dat het met kinderen ontoereikend is. Ursula Scheenloop (34), alleenstaande moeder van twee tieners van 13 en 11: "45 euro per week is een uitdaging met twee opgroeiende kinderen."

Ursula ging op latere leeftijd studeren

Ursula ging op latere leeftijd studeren

Ursula ging door omstandigheden niet naar school toen ze jong was. Ze verloor haar moeder toen ze zestien jaar was en stond er alleen voor.

Ze vertelt hoe het verliep toen ze moeder werd. ’’De keuze van mij en mijn partner was dat ik parttime in de avonden ging werken zodat ik overdag kon moederen. Na een relatie van vijftien jaar gingen we uit elkaar. Ik had geen opleiding en slechts een parttimebaan die volgens mijn baas geen fulltime-baan kon worden.

Zo belandde ik in de bijstand. Maar die eerste twee maanden kreeg ik niets omdat ze het niet aannemelijk vonden dat ik daar alleen ging wonen met de kinderen. De vader is nog in beeld, maar betaalt geen alimentatie.’’

Pas op latere leeftijd is Ursula gaan studeren om haar kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

’’Omdat ik ambitieus ben, ben ik na verloop van tijd wel weer gaan studeren. Het verschil tussen bijstand en studiefinanciering is niet groot. Het is allebei geen vetpot met twee kinderen, maar nu heb ik ook nog een studieschuld opgebouwd. Ik houd zonder bijbaan maar 45 euro per week over.’’

Het zou volgens Ursula zoveel helpen als alleenstaande moeders binnen de bijstand een opleiding konden volgen.

Het hele interview met Ursula lees je op VROUW.nl.