Vrouw/Culinair
1937721246
Culinair

Weekendtip: Heerlijke appeltaart!

Deze combinatie van een Franse Tarte Normande en een Limburgse kruimelvlaai is de allerlekkerste appeltaart die je ooit zelf zult maken én proeven. Ja, dat durf ik hardop te zeggen. Ontdek het zelf maar!

Voor één taart (10 punten)

Voor de bodem

  • 225 g bloem
  • 100 g koude boter, in blokjes
  • 50 g suiker
  • 1 eierdooier
  • mespunt zout

Voor de vulling

  • 4 Elstar appels, zonder klokhuis, geschild en in partjes
  • 200 ml slagroom
  • 30 g suiker
  • 30 g bloem
  • 3 eidooiers

Voor de kruimellaag

  • 100 g suiker
  • 150 g bloem
  • 100 g koude boter, in blokjes

Verder nodig: springvorm van 24 cm doorsnede, ingevet.

Bereidingswijze deeg

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng het bloem, de suiker en het zout in een kom. Kneed met koude handen, zo snel mogelijk, de boter erdoorheen tot er grove kruimels ontstaan. Doe de eidooier erbij en meng nog even goed. Het blijft kruimelig, geen paniek. Stort dit vervolgens in de bakvorm en verdeel het met je handen gelijkmatig en druk stevig aan. Zorg voor een opstaand randje van ongeveer 1 cm in verband met de vulling.

Bereidingswijze vulling

  1. Meng daarna de slagroom met de suiker en eidooiers en mix er vervolgens het bloem met een garde doorheen. De appelpartjes verdeel je over de taartbodem. Giet het beslag eroverheen en verdeel gelijkmatig.

Bereidingswijze kruimellaag

  1. Meng de suiker en het bloem en kneed, wederom koude handen, de boter erdoorheen. Ook hier wil je weer een kruimelig, zanderig eindresultaat. Verdeel dit over de bovenkant van je taart en zet het blik dan voorzichtig in de voorverwarmde oven.

Bakken maar!

  1. Bak 30-35 minuten tot de bovenkant mooi goudbruin kleurt. Haal de taart uit de oven en laat in de vorm zo goed als helemaal afkoelen. Dan uit de vorm halen en op een rooster verder laten afkoelen, zodat de kruimeltopping lekker krokant kan worden.
  2. Serveer zo vers mogelijk. Ook heerlijk als dessert met een bolletje vanille-ijs erbij.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.