Vrouw/Columns & Opinie
1941296252
Columns & Opinie

Opluchting: Sint Maarten is lekker nog steeds Sint Maarten

Kinderen lopen Sint Maarten

Kinderen lopen Sint Maarten

In tegenstelling tot het Sinterklaasfeest is Sint Maarten gelukkig nog steeds Sint Maarten. Er gold vanavond geen noodverordening, de route was geen veiligheidsrisicogebied en er werd niet gefouilleerd. Het was gewoon als vanouds bedelen met een lampionnetje. Fingers crossed...

Kinderen lopen Sint Maarten

Kinderen lopen Sint Maarten

Toegegeven, de Recht Boomssloot leek deze avond net de Kalverstraat, en ik zag door de volwassenen de kinderen niet meer. Maar in grote lijnen is de traditie nog dezelfde als voorgaande jaren. En hopelijk blijft dat nog heel lang zo!

Foekepotterij

Zelf liep ik vroeger, in Overijssel, de Foekepotterij. Zo ook een keer als Chinees, met plakband op mijn slapen, voor het Chinese-ogen-effect. Met op mijn hoofd een gele, zelfgevouwen kartonnen hoed met daaraan een zwarte, zelfgevlochten wollen vlecht. En met kranten onder mijn kimono tegen de kou en een tasje voor het snoep. Onze ouders zagen wel wanneer mijn vriendinnetje en ik weer thuiskwamen.

Was er destijds dus amper een ouder op straat te bekennen, vanavond waren die er dus wel. Sommigen zelfs met een snoer met lichtjes om hun jas, wat ik best een goed idee vond; als je dan tóch meeloopt... Voor mij een must, aangezien mijn dochter pas 6 is.

Heerlijk avondje

We zongen voor studenten, zussen, broers en stelletjes. Er knapperden vuurtjes in korven en we waren zelfs welkom bij de kapper, het eetcafé, de sportschool en de HEMA. Helaas had de wijnwinkel vergeten snoep in te kopen en hield daarom deze avond de deuren dicht.

We sloten af bij de Flesseman, het Centrum van Ouderen (zouden we ook op andere dagen gewoon eens moeten langswippen, maar dat is weer een ander verhaal). En ja, er lagen misschien meer mandarijntjes dan vroeger tussen, maar de meeste kinderen lieten die ook nu gewoon links liggen. Op zo'n avond een hele gezonde houding als je het mij vraagt.

Hopelijk laten we de traditie van Sint Maarten - in tegenstelling tot die van Sinterklaas - wél nog heel lang in tact. Ik ben volgend jaar in ieder geval weer van de partij. Bel ik van tevoren wel even de wijnwinkel om te zeggen dat wij ouders met een flesje wijn ook best tevreden zijn. Wordt het helemaal een dolle boel. Op naar het volgend heerlijk avondje!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.