Vrouw/Glossy
1948317770
Glossy

'Me-time? Doe normaal!'

Drie weken mediteren in Thailand om jezelf te (her)vinden: journaliste Hester Zitvast vindt het maar hysterisch gedoe. Als vrouwen zichzelf niet zo serieus nemen, hebben ze de gril die me-time heet helemaal niet nodig.

Menig moderne vrouw heeft er geen enkele moeite mee haar me-time te claimen. Ze laat rustig man en kind(eren) achter om een week op retraite te gaan en zich ergens tegen betaling van een torenhoog bedrag dagelijks ayurvedisch te laten masseren en middels meditatie of klankschalentherapie in contact te komen met haar diepere ‘zijn’.

Coach

Of ze huurt een vrouwencoach in om voor het verdere verloop van haar leven een ‘zielsplan’ te ontwerpen, energie te doorgronden en innerlijke krachten te manifesteren. Want wie heeft er tegenwoordig geen coach?

Ik word hier altijd lacherig en een beetje ongemakkelijk van. Ik heb wel honderd vragen als ik vrouwen over hun ‘reis naar zichzelf’ zie posten op social media. Zoals: 'Geloven jullie die onzin nou echt?' Of: 'Wie lapt nu jouw ramen, wie zorgt er voor je kind(eren), wat vindt je man hier (echt) van' en 'Wie betaalt al die onzinnigheden?'

Signaal

Er wordt anno 2019 heel wat afgeanalyseerd en dat slaat door. Soms is iets gewoon rot. Of stom. Of gewoon anders gelopen dan je had gedacht. Maar zulke simpele verklaringen volstaan dus niet meer. Alles heeft een betekenis.

En daar moet je, als vrouw van de wereld, mee aan de slag. Dus heb je bijvoorbeeld pijn in je rug, dan is dat een signaal van je lichaam dat je het wat rustiger aan moet doen. Het is spanning, ingegeven door je werk en je relatie.

Hark

En ook het moederschap drukt zwaar op je. Twee kinderen is niet niks. Het lijf zoekt altijd een zwak punt om de emotie kwijt te kunnen en dus kom je iedere ochtend als een stijve hark je bed uit. Wat dan helpt? Me-time.

Even pas op de plaats maken. Even in contact komen met wat echt belangrijk is: JIJ. Want JIJ moet, als spil van het gezin, overeind blijven. Gelukkig is daar je coach die het je influistert tijdens een verhelderende boswandeling à 90 euro.

Ingewikkeld

Even een paar dagen weg zou je goed doen, zegt ze. Kiezen voor jezelf. Want dat moeten we echt meer doen, mensen: kiezen voor onszelf. Wie klinkt dat nou niet als muziek in de oren?

Nou, mij. We kiezen namelijk al volop voor onszelf! Je hebt gewoon pijn in je rug omdat je je matras moet vervangen, een verre van ergonomische bureaustoel hebt of omdat je nooit sport, denk ik dan. Je kan iets ook nodeloos ingewikkeld maken.

Egoïsme

Ik zag onlangs online een bericht voorbijkomen gericht aan zwangere vrouwen. Ze werden uitgenodigd om in een spirituele omgeving, met volop aandacht voor het proces van zwanger-zijn, de laatste weken voor de bevalling te beleven.

Helemaal weg van alles (ja, dus ook van de vader), van thuis, van afleiding, alleen de focus op jou en je kindje. Wat een egoïsme! Ik moest meteen terugdenken aan de laatste weken voor mijn drie bevallingen. Me-time? Echt niet!

Moeder

Mijn moeder belde iedere dag om te vragen of de babykamer echt helemaal klaar was en of ik nog geen weeën had. Ik deed de boodschappen, stofzuigde mijn huis. Ik werkte nog gewoon.

Mooi niet dat ik me als een prinses op de erwt ergens in de watten liet leggen of dat ik, omringd door boeddha’s en etherische oliën, op een yogamat in contact lag te komen met mijn baarmoeder.

Nummer 1

Of je dan helemaal uitgeput en gesloopt je bevalling inrolt? Welnee, joh. Zulke dingen moet je jezelf niet aanpraten. Want dat is wat veel vrouwen in mijn ogen doen: ze praten zichzelf de ellende aan. En dan hebben ze vaak ook nog eens zo’n groep supportive vriendinnen om zich heen, die er met liefde een schepje bovenop doen.

Die in tijden van (lichte) tegenslag meteen met de contactgegevens van holistisch therapeuten komen: "Daar ben ik zó door geholpen!" Of je een folder van een yogaretraite onder de neus duwen: "Jij moet écht eens jezelf op nummer 1 zetten, Anneloes!" En dat dan alle vriendinnen instemmend knikken.

Wc

Ik geef toe: als je er niet zelf actief achteraan gaat, is me-time zo ergens tussen je 30e en 45e een schaars goed. Huishouden, werk, relatie en kinderen slokken je volledig op. Op de wc kun je soms even tot jezelf komen, maar ook daar weten ze je te vinden.

Ik heb wat keren wanhopig geroepen of ik niet even drie minuten voor mezelf mocht claimen, als ik weer eens een tekening of vijf kleine kindervingertjes onder de toiletdeur door zag komen, of als er net zo lang op de deur werd geklopt tot ik toch weer opendeed. Nee, tijd voor jezelf is er gewoon even niet. Of: heel weinig. Maar is dat nou zo erg?

Me-time

Als ik kijk naar mijn moeder, zie ik dat dit op haar leeftijd ruimschoots wordt ingehaald. En als ik kijk naar mijn twee pubers, kom ik tot de conclusie dat ik dus blijkbaar rond die leeftijd ook meer me-time moet hebben gehad dan goed is voor een mens.

Misschien is dat het wel, dat we zien hoeveel tijd onze kinderen aan zichzelf besteden en hoe je dat ook doet en kunt als je gepensioneerd bent. Voor ons is dat een gepasseerd station of nog niet aan de orde.

Normaal

Wij zitten tussen tafellaken en servet, in zeg maar de spits van ons leven - en worden in onze onvrede over de drukte gevoed door een booming industrie die ons rust en ruimte in het hoofd belooft. Ik stel voor dat we allemaal weer eens een beetje normaal gaan doen.

Je hebt namelijk helemaal geen coach nodig om keuzes te maken, echt niet. Denk er eens goed over na: je huurt dus iemand in om je als een klein kind te laten sturen… Maar dáár ben je toch niet volwassen voor geworden?

Social media

Neem die verantwoordelijkheid eens zelf! Je hoeft helemaal niet naar Thailand om je innerlijke zelf te vinden. Als je nou gewoon eens stopt met 24/7 op social media te checken hoe anderen hun leven leiden, zul je zien dat je hoofd al heel veel meer ‘zen’ wordt. Het is toch ook niet bol te werken, ál die impulsen?

Je hebt dan ook geen stilteweekend nodig. Geen wekelijkse massages of gesprekken met een therapeut. Geen meditaties. Geen gerommel met klankschalen.

Bank

Je moet gewoon het leven niet zo zwaar nemen en focussen op dat wat echt telt. 'Een schop onder je kont' zou men vroeger hebben gezegd. Me-time vind je ook met je man, op de bank; lekker samen een serie kijken.

Of een goed gesprek voeren. Ga onkruid wieden. Een muur een nieuwe kleur geven. Me-time vind je ook in het bos, met je hond. Of leen de hond van de buren desnoods.

Jaloersmakend

En laat die telefoon dan uit, want je kunt niet ontspannen en ‘je balans’ vinden als je ondertussen je mail checkt en de jaloersmakende vakantiefoto’s van een oud-klasgenoot doorbladert.

We doen het zelf, mensen. We maken onszelf knettergek, relativeren niet meer, nemen alles bloedserieus en maken het daardoor nóg erger. En als je eenmaal in de greep van de me-time-hype zit, kom je er niet zo eenvoudig uit.

Vrienden

Ik heb vooral vrienden, vriendschappen met vrouwen vind ik lastiger. Ik ben zo’n vriendin die met haar ogen rolt als er wordt geklaagd over een ‘heel zwaar leven’. 'Meid, je zou je leven eens moeten leiden zonder huishoudelijke hulp, vaatwasser, wasmachine, fulltime werkende man, auto en kinderdagverblijf, dán heb je pas een heel zwaar leven', denk ik dan.

Maar goed, dat zeg ik dus niet. Ik stoor me in stilte en denk vooral dat ik mannen in dit opzicht veel relaxter vind. Die zul je niet snel horen over ‘de balans zoeken tussen werk en privé’ of ‘even zuiver voelen wat hij werkelijk wil en wie hij werkelijk is’.

Omringd

Ik ben er te nuchter voor. Mijn me-time voel ik omringd door mijn kinderen, in bed met mijn vriend, in de keuken boven de pannen, in de tuin als ik de blaadjes bij elkaar veeg of buiten met de hond.

Ik heb al zo veel geld uitgespaard door die hysterische me-time-industrie compleet te negeren, dat ik er binnenkort maar eens een vakantie van ga boeken. Mét mijn gezin, want daar haal ík dus mijn energie uit.

Dit verhaal en andere mooie reportages en interviews lees je in de nieuwe VROUW Glossy. De Glossy is overal verkrijgbaar voor 5,99 euro.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.