Nieuws/Vrouw
1949920
Vrouw

’45 jaar is een goede leeftijdsgrens om moeder te worden’

Melanie van Gerwen

Melanie van Gerwen

Tegenwoordig krijgen we steeds later kinderen. Tot welke leeftijd zouden vrouwen kinderen moeten mogen krijgen? VROUW ging de straat op.

Melanie van Gerwen

Melanie van Gerwen

Linda Fase (35)

"Ik was 33 toen ik mijn eerste kind kreeg. De leeftijdgrens voor een zwangerschap? Ik vind dat iedereen dat zelf moet weten. Zoiets kun je niet voor iemand beslissen. Zelf zou ik niet na mijn 40e nog een kind willen vanwege de medische risico's. Mijn man is nu 40 en als we een tweede kind willen dan het liefst binnen twee jaar in verband met zijn leeftijd."

Melanie van Gerwen (21)

"Ik vind dat vrouwen kinderen moeten kunnen krijgen tot een jaar of 45. Of we de leeftijd voor IVF-behandelingen moeten verhogen? Ik vind van niet. Na je 40e zijn er risico's verbonden aan het krijgen van een kind en ik denk dat het voor het kind zelf ook fijn is om een jonge moeder te hebben. Zelf wil ik kinderen als ik begin 30 ben; dan kun je nog lang genoeg genieten van je 'jeugd'."

Karlijn van Huet (27)

"Een jaar of 35? Dat is wel het fijnste voor je kinderen; de leeftijdskloof is dan minder groot. Maar aan de andere kant heeft Janet Jackson ook op haar 50e een kind gekregen. Zij is fysiek prima in staat en heeft genoeg geld om aan goede spullen te komen, maar toch denk ik dan weer aan de leeftijd. Als je 30 jaar bent en je moeder is 80 jaar, dan kan ze nooit iets met haar kleinkinderen ondernemen."

Meer interviews lees je op VROUW.nl. Lees ook het interview in De Telegraaf vandaag met Larissa Pans, auteur van o.a. 'Onbeperkt vruchtbaar'.