Nieuws/Vrouw
1953200145
Vrouw

Babette van Veen: Het ging al langer niet lekker

Babette van Veen

Babette van Veen

Als je gescheiden bent heb je vaak heel wat te stellen met je eigen emoties, maar ook die van je eventuele kinderen. Uit onderzoek van de Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) blijkt zelfs dat 68% van de gescheiden mensen zich zorgen maakt over het welbevinden van hun kind(eren).

Babette van Veen

Babette van Veen

Vandaag is het Dag van de echtscheiding. Ook Babette van Veen is kind van gescheiden ouders en scheidde in 2010 zelf ook. Vandaag neemt ze namens Villa Pinedo het eerste exemplaar van de onlineworkshop Scheiden is geen kinderspel in ontvangst.

Verliefd op een ander

"Ze hebben me gevraagd of ik dat wil doen omdat ik mijn ex zo goed vergeven heb", vertelt Babette van Veen. "En dat klopt; ik neem Bas (Westerweel red.) niks meer kwalijk. Hij werd verliefd op een ander en ik steek ook de hand in eigen boezem. Misschien had ik het moeten zien aankomen. Het ging al langer niet lekker."

Inmiddels is de actrice/schrijfster bezig met een kinderboek met het thema scheiden: "Het gaat over een prinses wiens ouders ruzie maken. Scheiden is complexe problematiek. Op dat gebied hebben we nog wel een paar slagen te maken. Dus als ik mensen kan ondersteunen bij het verwerken van dat trauma is dat mooi."

Wil Dekkers

Wil Dekkers

Proces

"Na mijn scheiding en naar aanleiding van mijn tweets kreeg ik veel reacties van mensen die daar troost uit putten en hun hart bij mij uitstortten. Ik hoorde verhalen die erger waren dan de mijne. Toen heb ik besloten mijn verhaal op papier te zetten."

"Mijn boek Hartenvrouw gaat vooral over het verwerkingsproces. Ik wist natuurlijk ook niet wat het was om te scheiden, tot ik er zelf mee te maken kreeg. Na de scheiding kreeg mijn leven een andere wending, stond ik aan de andere kant en moest ik verder."

Ego

"Nu ik erop terugkijk zijn het juist die moeilijke momenten die ons vormen, die ons definiëren als mens. Ga je om je heen trappen of ga je bouwen? In mijn geval vond ik mijn kinderen belangrijker dan mijn ego."

"Ik ben niet gaan trappen, had ook geen tijd om mezelf zielig te vinden. Alles is een keuze en ik vind dat je moet kiezen voor een tijd die beter is dan je verleden was. Dat je beter kunt gaan bouwen dan jezelf te verliezen in daten, drank of ruzie met je ex."

Nieuwe werkelijkheid

Pragmatisch als ze is heeft ze met haar kinderen niet veel gesproken over de scheiding: "We hadden een nieuwe werkelijkheid met elkaar, waarin we moesten zien verder te gaan. Door te leven. We gingen gewoon in de nieuwe constructie op de flow."

Zelf heeft ze niet veel herinneringen aan de scheiding van haar ouders: "Ik was 3. Wel heb ik mijn vader veel gemist als kind, al had ik een lieve stiefvader. Maar dat missen, dat wil ik mijn eigen kinderen besparen."

Wil Dekkers

Wil Dekkers

Flinke domper

"Ik heb er alles aan gedaan om de boel zo goed mogelijk te stabiliseren. Heb altijd geprobeerd te zorgen dat iedereen met elkaar door een deur kon. Voor mij was het als kind naar, maar ik denk dat wij het nu prima hebben geregeld."

"We hebben een gemakkelijke regeling en de kinderen kunnen altijd bellen. We gaan er losjes mee om, precies zoals ik gehoopt had. De scheiding was een flinke domper, maar alles is op z’n pootjes terecht gekomen. De kinderen zijn nu 17 en 13 en Bas en ik wonen bij elkaar in de buurt. We hebben ervoor gezorgd dat het zo laagdrempelig mogelijk is."

Altijd eerlijk

"Voor kinderen is het belangrijk dat ze altijd eerlijk over hun gevoel kunnen zijn tegen de ouders. Dus dat ze niet de ene ouder in bescherming hoeven te nemen tegen de ander. Verdriet en boosheid mogen er zijn, het is belangrijk dat daar ruimte voor is. Ook al is het niet leuk om te horen als je iets niet goed doet."

"Ouders hebben op hun beurt de verantwoordelijkheid om hun problemen zelf op te lossen, hun schouders er zelf onder te zetten. Jij bent het voorbeeld voor je kind. Probeer altijd rustig adem te halen en helder na te denken."

Toekomst

"Denk eraan dat je aan het bouwen bent, bouwen aan de toekomst. Soms kun je jezelf verliezen in medelijden, maar het leven is nou eenmaal niet altijd eerlijk. Het belangrijkste is hoe jij ermee omgaat en wat jij ervan maakt."

"Ik heb meteen besloten door deze gebeurtenis niet mijn hele leven te laten verpesten. Het is je goed recht om kwaad te zijn, maar dingen als wraak en negativiteit, daarin heb je zelf een vinger. Als jij niet gaat vechten, vált er ook niks te vechten."

Sherry

"Ga liever naar buiten, wat leuks doen. Toen ik opgroeide - in de jaren zeventig - was er een hele scheidingsgolf gaande. Je had van die ouders die wrokkig werden en aan de sherry gingen. Ik dacht toen al: 'Dat wil ik nooit'."

"Er zijn pittige momenten. Je hebt als alleenstaande moeder een grote verantwoordelijkheid, krijgt veel op je bordje. Je zal schuldgevoel hebben, moe zijn, niet altijd de moeder zijn die je wil zijn en steken laten vallen, maar je moet erdoorheen en uiteindelijk kom je er gelukkiger uit."

Ingewikkelde baan

"Dus het is niet altijd gemakkelijk. Soms ben je niet gelukkig of zijn er dingen met je kinderen, maar uiteindelijk is het een leerproces, een eyeopener. Je gaat van een nulpunt, naar een nieuwe start. Als je alle bonuspunten hebt gehaald ben je een ander mens. Ik heb in ieder geval heel veel over mezelf geleerd."

"Natuurlijk heb ik ook moeten zoeken. Ik heb een ingewikkelde baan; begin vaak al om 7 uur in de morgen, moet dus om 6 uur de deur uit. Soms voel ik me daar schuldig over. Maar doordat ik werk, hebben we een leuk huis en kunnen we op vakantie."

"Dat zijn ook de fijne momenten. Even weg met z’n drieën, een mooie reis maken. Dan denk ik: 'Dat heb ik toch maar mooi geflikt'. Dat geeft een goed gevoel. Dat we zo'n mooi team zijn geworden met z’n drieën is mijn mooiste cadeau."

Kijk voor meer informatie over het event van 'Villa Pinedo' hier.

Schitter jij straks op de rode loper?

Tien jaar VROUW vieren we samen met jou. En samen met Jan Smit, Ruth Jacott, Tino Martin, Mike Peterson en Edsilia Rombley. Op 30 oktober 2017 rollen wij (speciaal voor jou en je vriendinnen) onze feestelijke rode loper uit, tijdens een waanzinnige avond met topartiesten, meezingers, mode en beauty. Jij komt toch ook? Info en tickets hier.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.