Vrouw/Praat Mee
1953274693
Praat Mee

Praat mee

Meer betalen voor hoog waterverbruik: een goed idee?

Moet Nederland een luxetaks op water invoeren?

Moet Nederland een luxetaks op water invoeren?

Besproei jij vaak uitgebreid het gazon? Daar hangt binnenkort mogelijk een hoger prijskaartje aan. In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onderzoeken waterbeheerders of een zogenoemde ’luxetaks’ bij kan dragen aan minder waterverspilling. Half september komen de resultaten binnen.

Moet Nederland een luxetaks op water invoeren?

Moet Nederland een luxetaks op water invoeren?

Een luxetaks houdt in dat huishoudens met een hoger waterverbruik meer betalen dan mensen met een gemiddeld verbruik. Dit zou ervoor moeten zorgen dat consumenten zich bewuster worden van waterverspilling en dus minder gaan verbruiken. Het idee is afgekeken van België. Hier betaal je een basisprijs voor het gebruik van een ’normale’ hoeveelheid water, maar verbruik je meer dan een gemiddeld huishouden - bijvoorbeeld omdat je heel lang doucht of het zwembad in de tuin vaak vult - dan val je in de categorie ’comfortprijs’ en moet je het dubbele betalen.

Consumenten gedupeerd

Het zullen vooral consumenten zijn die te maken krijgen met de prijsstijging. Waarom bedrijven niet zo hard worden aangepakt? Hans Middendorp, vicevoorzitter van de Algemene Waterschapspartij, zegt daarover tegen de Stentor dat tweederde van het drinkwater terechtkomt bij consumenten. Het is dan ook aan hen om zuiniger te zijn, omdat het meeste water particulier wordt verbruikt. Wel wordt industrieel waterverbruik meegenomen in een vervolgonderzoek.

Reactie

Margo vindt een hoger tarief op waterverbruik niet kunnen, aangezien water onze eerste levensbehoefte is.

Twitteraar @fietsenisleuk vindt dat de prijs niet alleen bij de consument moet liggen.

Maya vindt het een goed idee, want volgens haar leidt alles wat gratis is tot meer verbruik.

Praat mee

Zou jij het een goed idee vinden als Nederland ook een luxetaks op water invoert? Denk je dat hiermee water zal worden bespaard? Of vind je dat dit niet moet kunnen, omdat water een basisbehoefte is en omdat het leven sowieso al een stuk duurder is geworden de laatste tijd? Praat mee op onze Facebookpagina!

Wil je niets van VROUW missen?

Speciaal voor de trouwste lezeressen versturen we elke dag een mail met al onze dagelijkse hoogtepunten. Abonneer je hier.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop