Vrouw/Columns & Opinie
195752319
Columns & Opinie

'Hoe je het ook wendt of keert, menstrueren blijft bloedirritant'

tampon

tampon

Wat is dat toch, dat we menstrueren mooier willen maken dan het is? Of dat reclamemakers dat voor ons doen? Want zeg eens eerlijk, wanneer liep jij voor het laatst ongesteld, met een lach van oor tot oor in een spierwit kort rokje als een lichtvoetige ballerina over het strand te huppelen, hand in hand met je lief? Je kunt het je niet herinneren hè? Nee, omdat het zo niet werkt!

tampon

tampon

Alles moet tegenwoordig maar leuk zijn. Of zo leuk mogelijk zijn. Gewoon een keertje ouderwets 'dikke ruk' is geen optie, het leven is maakbaar, dus laten we alles voor zover mogelijk naar onze hand zetten.

Geurende inlegkruisjes

Geurende inlegkruisjes, dolenthousiaste vrouwen die er ook bloedend nog een feestje van weten te maken en stuitende reclameslogans van maandverband- en tamponproducenten. Have a happy period. HOUD.JE.MOND!

'Biologische tampons en duurzaam menstrueren in opkomst', kopte de NOS een tijdje terug. We lezen het verhaal van Mariah, die met haar bedrijf Yoni - een woord dat zoveel betekent als 'vagina', en bedenk je goed dat ernog steeds mensen zijn die hun kind zo noemen! - in tampons en maandverband van biologisch katoen doet. Een gerust geweten als je zo lek als een mandje bent en dat voor 'slechts' 1,5 euro meer per verpakking. Ik koop voor dat geld liever twee repen chocola!

Cupjes

Nou vind ik tampons van biologische katoen nog wel te verhapstukken. Maar mensen… wásbaar maandverband? Are you serious? De hedendaagse vrouw heeft er toch helemaal geen tijd voor om naast werk, vrienden, social media en eventuele kinderen en huisdieren ook nog eens de bloedvlekken in een sopje biotex uit het maandverband te weken? Het is al zo ellendig; duw ons met het milieubewuste opgeheven vingertje ook niet nog eens in die linksdraaiende hoek, alsjeblieft!

Prachtig menstruatieondergoed of kekke gekleurde 'menstruatiecups'... Je kunt het voor mij allemaal nog zo hip maken of brengen, maar het blijft een vlag op een modderschip zetten. Ik ken lyrische verhalen over het gemak van cupjes (inbrengen, opvangen, omspoelen, hergebruiken) maar er moeten toch ook minstens net zoveel horrorstories te vinden zijn van cupjes die in het toilet van een chique restaurant uit je vingers glijden en zo over je prachtige beige suède pumps kletteren? En dat je dan nog een hele bruiloft op die manier moet bijwonen, ofzo?

Bloedirritant

Ik krijg altijd acuut last van rollende ogen als ik reclames voor maandverband en tampons zie. Het is zó niet hoe het in het echt gaat. In het echt komen er geen bloemetje opstijgen uit je inlegkruisje - integendeel, hè vrouwen.

In het echt kun je ook met tampons niet altijd alles doen. Als je schema uitloopt en je bent te laat bij een toilet, dan is het vooral een kwestie van bidden en hopen dat het meevalt. Het blijft gewoon behelpen, ongemakkelijk, bloedirritant en verre van sexy. En dat hoeft helemaal niet het einde van de wereld te betekenen, als we maar niet gaan doen alsóf het zo leuk is.

Doorgelekt

Ik kreeg van VROUW-collega Suzanne een link doorgestuurd over menstruatiecups. Periods are cool, begint het gejubel. Het moet maar eens afgelopen zijn met de schaamte rondom deze zo normale lichaamsfunctie, gaat de tekst verder. Ik moet meteen weer denken aan de vrouw die een foto van zichzelf postte, doorgelekt en wel op een yogamat onder het motto 'einde aan de schaamte'. Walgelijk!

What's next? Poepen is ook een compleet normale lichaamsfunctie, maar ik zit er ook niet bepaald op te wachten om de drollen van vrienden op mijn tijdlijn voorbij te zien komen, 'omdat we van het taboe af moeten'. Echt, we hoeven niet van ieder taboe af. Er is een compleet verknipte trend gaande waarbij we menstrueren leuk moeten gaan vinden.

Milieu

Want eh, mogen we dat alsjeblieft zelf bepalen? En praat niemand juist in die ene week een schuldcomplex aan over het milieu. We brengen onze lege flessen al naar de glasbak. Vind je het goed dat we niet ook nog eens op de hand tampons gaan schoonweken?

Menstrueer gewoon hoe jij het het fijnst vindt. Het liefst natuurlijk 'niet' - dat antwoord voelde ik ook wel aankomen. Maar ik bedoel meer dat je niet zielsgelukkig over de heide hoeft te huppelen als je vergaat van de buikpijn, een pesthumeur hebt en/of any moment kan doorlekken. En misschien kunnen de reclamemakers er ook eens aan werken om de zaak iets minder florissant te brengen. Er is niets mis met wat realisme. Wij vrouwen zijn toch niet gek?

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.