Nieuws/Vrouw
1959178190
Vrouw

Zweet, zweter, zweetst... Zo overleef je deze tropische dag!

Heerlijk, die tropische temperaturen. Maar wat doet het met je lichaam?

Heerlijk, die tropische temperaturen. Maar wat doet het met je lichaam?

Heet, heter, heetst: ook vandaag stijgt het kwik naar tropische temperaturen (vermoedelijk een warmterecord!). En of je er nu van houdt of niet, voor je lichaam is het in ieder geval een flinke uitdaging. Wees dus maar blij dat het zweet met straaltjes van je lijf gutst...

Heerlijk, die tropische temperaturen. Maar wat doet het met je lichaam?

Heerlijk, die tropische temperaturen. Maar wat doet het met je lichaam?

Je lichaam reageert duidelijk op deze hitte, maar wat doet het nu eigenlijk met je lichaam? GGD Amsterdam legt de invloed van warmte op je lichaam uit en geeft tips. Lees ze hieronder!

1. Zweten

Als je op warme dagen oververhit raakt, zal je lijf er zelf voor zorgen dat het zo veel mogelijk warmte verliest. Dat doet je lichaam door goed en veel te zweten. Het ziet er misschien niet zo fris uit, maar zweten is dus wel goed voor je.

2. Concentratie

Bij hogere temperaturen slaap je over het algemeen slechter. Daardoor heeft je lichaam minder tijd om zich weer volledig te herstellen na een drukke dag. Je zal de volgende dag minder concentratie hebben en je voelt je prikkelbaar.

Een vervelende opmerking zal dus eerder leiden tot ruzie. Heb je geen zin in een vermoeiende discussie? Zet dan vooral een ventilator in je slaapkamer. Dan slaap je een stuk lekkerder en vermijd je gedoe!

3. Hittekramp

Door al dat gezweet verlies je veel vocht en zouten. Tijdens het inspannen van je lichaam om die hitte kwijt te raken, kun je last krijgen van kramp. Vaak kun je een hittekramp herkennen aan een rode huid en heel erg veel zweet.

Heel belangrijk is om veel water te drinken, ook als je geen dorst hebt. Het zout dat je hebt verloren tijdens het zweten, moet je ook weer binnenkrijgen. Drink bijvoorbeeld een bouillonnetje, dan sla je twee vliegen in één klap.

4. Licht in je hoofd

Omdat je lichaam alle hitte eruit wil zweten (ja, wéér dat zweet), stroomt er extra bloed naar de aderen bij je huid. Dit gaat ten koste van het bloed dat naar je andere organen stroomt, waardoor je hart harder aan het werk moet.

Ook stroomt er minder zuurstofrijk bloed door je lichaam. Dit kan ervoor zorgen dat je je lichter in je hoofd voelt. In extreme situaties leidt deze duizeligheid zelfs tot flauwvallen. Als je je duizelig voelt, is het een goed idee om even de schaduw op te zoeken - het liefst met een briesje op je hoofd en huid. En nogmaals: drink water!

5. Huiduitslag

Door je lichaam bloot te stellen aan de hitte, kun je last krijgen van huiduitslag. Je huid wordt rood en er ontstaan jeukende blaasjes. Het beste wat je dan kunt doen is je huid niet meer blootstellen aan de hitte en de zon.

Voorkomen

Leuk zijn al deze klachten niet en je zit hier natuurlijk niet op te wachten als de zon weer tevoorschijn komt. Voorkomen is beter dan genezen. Zorg er dus voor dat je regelmatig afkoelt, bijvoorbeeld door een lauwe douche te nemen, of een koude handdoek in je nek te leggen. Let vervolgens niet alleen op jezelf, maar help ook anderen als zij zich minder goed voelen. Zo kunnen we met zijn allen zoveel mogelijk genieten van de zomer!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.