Nieuws/Vrouw
1960318184
Vrouw

Foto's van je kind(eren) op social media... Kim doet het, Emmy gruwelt ervan

Kim en haar dochtertje Mila

Kim en haar dochtertje Mila

Hij is amper 1 maand, en toch heeft de Amerikaanse Gunner Stone zijn eerste auditie er al opzitten. Met realitysterren Heidi en Spencer Pratt als ouders, kan dat bijna niet anders. Toch zijn er ook een hoop 'normale' mensen die graag kiekjes van hun kroost online zetten.

Kim en haar dochtertje Mila

Kim en haar dochtertje Mila

Kim Jacobs is de oprichtster van mamaplatform ALBOE. Bijna dagelijks krijgen haar volgers een kijkje in het leven van Kim, haar vriend en dochtertje Mila. Zelf blogt ze als sinds 2009.

YouTube

"Toen ik twee jaar geleden zwanger werd, besloot ik een zwangerschapsserie te maken op YouTube. Meer voor de mensen in mijn omgeving; de veertig abonnees waren vooral bekenden. Maar ineens schoot het aantal omhoog. Bijna wekelijks was er een verdubbeling. Toch had ik nog geen plannen om het na de bevalling door te zetten."

Toen Kim haar baan als online marketeer kwijtraakte, veranderde ze van gedachten. "Ik had een tijdelijk contract en het ging hartstikke goed maar kort nadat ik mijn zwangerschap bekend had gemaakt, hoorde ik dat er toch geen ruimte voor mij was."

UWV

"Daar was ik letterlijk ziek van. Daarom ging ik me focussen op dingen waarvan ik gelukkig werd: mijn blog en video's maken. Ineens realiseerde ik me dat dit was wat ik wilde doen. Samen met het UWV ben ik vervolgens een traject ingegaan om zelfstandig ondernemer te worden."

"En zo is ALBOE ontstaan. Door mijn vorige baan wist ik al het een ander van social media en dat werkte in mijn voordeel. Inmiddels had ons YouTube-account zo’n 15.000 abonnees, waardoor merken en mediabureaus mij opmerkten. Op dat moment realiseerde ik mij dat ik er mijn werk van kon maken."

Geen bloot, geen plas, geen poep

Samen met haar vriend bespreekt Kim alle voor- en nadelen. Is dit wat ze willen? En als ze besluiten ervoor te gaan, wat mag er dan precies worden gepost? Kim: "We zijn heel kritisch en overleggen álles."

"Er wordt enkel gevlogd over dingen die te maken hebben met mijn 'reis' als moeder en overige privézaken worden streng afgebakend. Al het materiaal waarvan we denken dat het ooit negatief zou kunnen uitpakken voor Mila, houden we voor onszelf. Geen bloot, geen plas, geen poep zelfs geen gekke gezichten."

Tv-programma

"We zijn écht heel voorzichtig. Laatst zijn Mila en ik bijvoorbeeld gevraagd voor een tv-programma, maar omdat het om een soort competitie ging, hebben we nee gezegd. Op die manier willen we Mila nooit in beeld brengen. Bovendien geven we dan de regie uit handen en weten dan dus niet hoe ze in beeld zal komen."

"Een 'insta-mom' ben ik niet. Eerder een moeder die haar leven en alles wat bij het échte leven van een moeder hoort deelt in de vorm van verhalen en video's. Op mijn pagina zie je ook echt niet iedere dag een outfitpost voorbij komen."

Het vergeetrecht

"Het klinkt misschien raar uit de mond van iemand die fulltime blogt en vlogt, maar ik maak thuis maar heel zelden foto's van haar. Als ik iets schattigs zie, pak ik af en toe de camera en daarna gaat hij weer weg. De meeste foto's maak ik als we een dagje weg zijn of buitenspelen. Maar dit zou ik ook doen als ik geen blog/vlog zou hebben."

Dat sommigen liever geen foto’s van hun kinderen posten, snapt Kim. "Maar ik probeer het te relativeren en niet teveel beren op de weg te zien. Want als je bang bent voor mensen die met de verkeerde bedoelingen kijken, dan gaat zwemles bijvoorbeeld ook over."

"En wie weet maakt de buurman wel foto's van je kind vanuit zijn zolderraam foto’s. Als je je daar druk om maakt, kun je helemaal niets meer doen. Mocht er ooit een dag komen waarop één van ons drie er geen zin meer in heeft, dan stoppen we ermee en halen we alles offline. We zouden dan een beroep kunnen doen op ons 'vergeetrecht'. Daarmee kun je ervoor zorgen dat je naam wordt verwijderd uit de online zoekmachines."

Cyberpesten

Toch is niet iedereen enthousiast. Een vrouw die pertinent weigert om foto’s van haar kleine op social media te plaatsen, is Emmy van Dam-Goedhart. Ze vindt het geen prettig idee dat alles zich tegenwoordig online afspeelt.

"Je kunt het jaren later nog steeds opzoeken en ik denk dat dat cyberpesten in de hand kan werken. Verder heb je geen zicht op de 'rare' mensen die jouw pagina bekijken."

Liever live

"Het lijkt me ook heel gênant voor die kinderen om zichzelf later spelend in bad of in een gekke outfit terug te zien. En al doe je nog zo je best om alle negativiteit te vermijden; ik denk niet dat dat mogelijk is. Je weet nu niet hoe een kind ergens later over denkt."

"Hoe ver wil je gaan?", vraagt Emmy zich af. "Sommigen verdienen geld aan hun kind, maar of die kinderen het zelf ook leuk vinden, kun je niet met zekerheid zeggen. Bovendien zie ik de kinderen van mijn vriendinnen liever live opgroeien. Als je alles online ziet, verdwijnt het persoonlijke aspect."

Ernstig ziek

Al voor de geboorte van hun kinderen besluiten zij en haar partner daarom dat er slechts onherkenbare foto’s geplaatst mogen worden. "Toen mijn oudste werd geboren, bleek ze ernstig ziek te zijn. Men vroeg massaal om foto’s via Facebook, niemand nam de moeite om op kraamvisite te komen."

"Sindsdien heb ik er helemáál een hekel aan om kinderfoto's te plaatsen. Ook niet van mijn andere dochtertje, die wel helemaal gezond is. Het voelt bijna als aapjes kijken!"

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.