Vrouw/Mama
1960800257
Mama

'Ik wees naar het gewraakte cijfertje en stelde 20 vragen'

Eveline Bijlsma (35) woont in Frankrijk vlak buiten Parijs en verwacht een tweeling. In deze nieuwe serie vertelt ze op VROUW.nl wekelijks over haar zwangerschap in het buitenland.

Elke maand moet ik een echo laten maken en elke maand constateert de dokter dat alles goed gaat met de tweeling.

Bekendheid

Genoeg tenen, genoeg vingers, ruggen en buiken dicht, de voetjes staan recht onder de beentjes, beide hartjes hebben de vier benodigde holtes. Geduldig legt hij uit wat hij allemaal onderzoekt. Als ons medisch Frans niet toereikend is, knikken we maar gewoon van ja.

Ook ga ik elke maand naar een verloskundige in de kliniek waar ik ga bevallen. De dames kijken met ingehouden adem naar de aantekeningen en conclusies van de arts, een bescheiden bekendheid in de streek. "U heeft maar geluk gehad met hem, hij is erg goed", zeggen ze, terwijl ze de groeicurves bewonderen.

Zoekbalk

Bij de 20-weken echo constateerde de dokter dat mijn baarmoederhals maar 28 millimeter lang is. "Onder de 25 millimeter is er meer kans op een vroeggeboorte", zei hij. Hij drukte op mijn buik, maar de col gaf niets mee. Col compétent, noteerde hij.

's Avonds deed ik iets heel doms, al was ik aan de zoekbalk van Google te zien niet de eerste geweest. Ik vroeg me af of die 28 millimeter niet een beetje weinig was en belandde met een enkele muisklik op een forum met verschrikkelijke verhalen. Vrouwen die tot aan de bevalling plat moesten liggen, bij wie met allerlei kunst- en vliegwerk de boel op slot werd gehouden of die soms zelfs hun baby verloren.

Gekke pijn

Ik voelde aan mijn buik. Best hard, eigenlijk. Hoe lang al? Een uur misschien? En wat was die gekke pijn in mijn onderbuik? Zou dit een wee zijn? Zou die toch al minimale 28 millimeter inmiddels nog meer zijn gekrompen?

Een paar dagen na de beruchte meting had ik een afspraak met de verloskundige. Ik wees naar het gewraakte cijfertje en stelde twintig vragen. Was het niet gevaarlijk? Moest ik rust nemen? Kon ik nog wel werken? Met de trein naar de stad? Zwemmen?

Verhuizing

"Bedrust is eigenlijk helemaal niet goed voor je lijf en je vatenstelsel" , zei de sage femme. "Daar zijn we eigenlijk alweer vanaf gestapt. Het kan zijn dat er bij de volgende meting minder dan 28 millimeter over is, maar zolang je geen weeën hebt is er niets aan de hand."

Ik vertelde over mijn gespannen buik. Die misschien ook wel te maken had met een groot stuk dat af moest en stress over de verhuizing die maar niet opschoot. "Als het vanzelf weer weggaat als je rust neemt, is er niets aan de hand. En als een dokter als deze zich geen zorgen maakt, kunt u ook gerust zijn. En niet te veel op internet kijken, hè?", zei ze toen ik wegging.

Over Eveline

Eveline Bijlsma (35) is freelance correspondent in Frankrijk voor De Telegraaf, Elsevier en BNR Nieuwsradio. Ze verwacht een tweeling en blogt wekelijks over haar zwangerschap in het buitenland: dubbele voorpret, twee keer zoveel chaos en eigenaardige artsen.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.