Nieuws/Vrouw
1962826606
Vrouw

Supplementen voor kinderen… Gezond of schadelijk?

Meisje hand voor mond

Meisje hand voor mond

Kinderen kunnen moeilijke eters zijn, dat weten we allemaal. Een pilletje geven om te zorgen dat ze wat extra vitamientjes binnen krijgen kan dan verleidelijk zijn. Maar of het ook gezond is, is weer iets anders. Hoe zit het nu echt met supplementen voor kinderen?

Meisje hand voor mond

Meisje hand voor mond

Vaak denken mensen dat als hun kind weinig groente eet, het multivitamine nodig heeft. De Consumentenbond zegt dat dit niet nodig is. Vitamines zitten ook in andere dingen zoals fruit, volkorenbrood, zilvervliesrijst, melk en aardappelen. Uit een onderzoek van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) blijkt dat als kinderen weinig groente eten, ze de meeste vitamines alsnog gewoon binnen krijgen. Multivitamines zijn daarom geen must voor kinderen met weinig trek in groente.

Chemisch

Yvet Noordermeer, voedingsdeskundige en -coach, raadt voedingssupplementen voor kinderen helemaal af. "De kwaliteit van pillen is niet goed, ze zijn veelal chemisch gemaakt. Er zit vaak suiker in de pilletjes om ze zoet te maken voor kinderen. Ze smaken naar snoepjes. Soms zit er zelfs aspartaam (een kunstmatige zoetstof) in zulke pillen. Dan weet je dat je er ver vandaan moet blijven." Wil je toch iets van extra vitamines toedienen aan je kind? Dan heeft Yvet nog wat tips. "Het beste kun je ze gewoon groente en fruit laten eten. Het liefst iedere dag een heel scala aan verschillende groentes. Broccoli, tomaten, koolsoorten en groene bladgroentes zijn extra goed."

"Krijg je dat écht niet naar binnen bij je kind? Kijk dan eens naar poeders van chlorella, spirulina of tarwegras. Dit zijn prima vervangers voor voedingssupplementen. Je kunt ze door een smoothie mengen en ze zitten bomvol voedingsstoffen."

Problemen zenuwstelsel

Het programma Brandpunt deed al eerder onderzoek naar multivitamines. In sommige potjes zit zoveel vitamine B6 dat de pillen problemen met het zenuwstelsel kunnen veroorzaken. Dit is vooral een risico bij langdurig gebruik.

Het Bijwerkingencentrum Lareb krijgt regelmatig meldingen van een te hoge dosering B6. Agnes Kant, directeur van Lareb, vertelt tegen Brandpunt: "Er zijn mensen die het dekbed niet meer op hun tenen kunnen verdragen. Maar lang niet iedereen meldt de bijwerkingen, en de link met vitamine B6 wordt ook niet altijd gelegd. Ook niet door de huisarts of de specialist in het ziekenhuis. Vaak vermoeden huisartsen zelfs een vitaminetekort, maar wijst bloedonderzoek anders uit."

Volgende keer toch maar het trucje 'als je je groente niet opeet dan krijg je geen toetje' proberen?

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.