Vrouw/Columns & Opinie
1962875391
Columns & Opinie

Deel 3: 'Bij een leerling zijn wapens aangetroffen'

Dochter en zoon van Heidy

Dochter en zoon van Heidy

Lezeres Heidy Knol (43) gaat met haar man Jeroen, zoons Jesse en Teun en dochter Roos twee jaar in de Verenigde Staten wonen. Over haar belevenissen aldaar houdt ze voor VROUW.nl een dagboek bij.

Dochter en zoon van Heidy

Dochter en zoon van Heidy

Geen zorgen, we hebben alles onder controle, er is geen reden om aan te nemen dat de veiligheid op school in het geding is, de politie zet extra patrouilles in. Wat denk je als ouder als je dit leest? En als ouder in de Verenigde Staten? Ik voel me er niet veiliger door wat klaarblijkelijk wel de bedoeling is. Eerder het tegenovergestelde...

Koud drie weken in de VS en het W- woord dient zich al aan: Wapens. Toen wij een paar maanden geleden scholen gingen bezoeken en onze kinderen vroegen waar wij op moesten letten, meldde mijn oudste prompt dat hij veiligheid erg belangrijk vindt. 'In Amerika kom je makkelijk aan een wapen mam.' Ik moest daar toen nog om lachen, maar dat is me wel een beetje vergaan.

Wapens in de slaapkamer

In de nieuwsbrief van de school staat te lezen dat bij een leerling van school (junior high, de kinderen zijn 12-14 jaar oud) wapens zijn aangetroffen in zijn of haar slaapkamer. Het gaat om meerdere geladen wapens en explosieven.

De plaatselijke politie heeft de school doorzocht en daar niets gevonden. De hardnekkige geruchten op social media dat er wel degelijk sprake was van bedreigingen aan het adres van de school worden nadrukkelijk ontkend door het schoonbestuur.

Illegaal

We worden veelvuldig op de hoogte gehouden maar wat ik echt graag wil weten, staat niet in de nieuwsbrieven: hoe komt een kind in vredesnaam aan deze wapens?

Het antwoord lees ik later in de krant: het zijn legale(?!) wapens die het bezit zijn van een grootouder van de leerling. Het kind in kwestie zit vast en is aangeklaagd wegens illegaal wapenbezit. Dit is ook Amerika.

Schooldistrict

Wij hebben voor deze witte, veilige en tikje saaie suburb gekozen vanwege de scholen. Het is een van de beste schooldistricten van deze regio, zo niet van het land. Zo’n beetje iedereen die hier woont is op enig moment verhuisd vanuit de City vanwege de scholen.

Sommige mensen kopen hier zelfs eerst een appartement dat ze niet nodig hebben, alleen maar om het schooldistrict binnen te komen. Je moet namelijk op minstens twee manieren aantonen dat je hier woont.

Fundraising

Wonen in Chicago zelf was voor ons best aanlokkelijk maar het is lastig om een goede openbare school te vinden. Scholen worden hier gefinancierd door de buurt waarin ze staan: hoe groter het huis, hoe meer belasting er wordt betaald, hoe meer geld er naar de scholen gaat en hoe beter die dus zijn.

Daarnaast wordt er op goede scholen op een fundraising-avond makkelijk nog een paar ton opgehaald bij de ouders. Dat geld wordt besteed aan kleinere klassen en allerhande apparatuur.

Uitgebluste vijftiger

De scores van scholen zijn op diverse websites te vinden en zelfs makelaars delen deze informatie. En het resultaat is meer dan duidelijk. De klassen op de scholen van onze kinderen zijn niet groter dan ongeveer twintig. Er zijn extra leerkrachten voor onder meer gym, art, Spaans, Muziek. De klas heeft een klassenassistent naast de juf.

Met de klassenassistent van mijn dochter raakte ik tijdens een schoolreisje in gesprek. Deze enigszins uitgebluste vijftiger gaf tot een jaar geleden nog les op een openbare school in Chicago zelf. Hij woont zelf in de stad, zijn kinderen zitten daar op school en die hebben nog nooit art gehad, zo vertelde hij.

Moorden

De tegenstellingen zijn hier levensgroot. De zuidkant van Chicago heeft een slechte naam en het hoogste aantal moorden van het land. De scholen daar bungelen ergens onderaan de ranglijsten.

Slechts de helft van het aantal leerlingen op de middelbare school kan voldoen aan de landelijke eindtermen en er is een uitvalspercentage van maar liefst 36% tegen 3% in de hele staat Illinois.

American Dream

Kinderen die opgroeien in een slechte wijk, gaan naar een slechte school en kunnen niet naar een goede high school. Om van hoger onderwijs maar te zwijgen. Voor deze kinderen is de plek op deze wereld al bepaald als ze worden geboren, en is de American Dream wel erg ver weg..

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een tijd in een ander land gewoond en heb je daar dingen meegemaakt die je wilt delen?

Vertel het ons hier...

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.