Vrouw/Columns & Opinie
1964670914
Columns & Opinie

Uitgenodigd voor een etentje? Zó ben je een goede gast

Het heeft natuurlijk wel wat: mensen die speciaal voor jou op bezoek komen. Even iets lekkers maken, misschien wel een verse appeltaart bakken en dan de boel flink oppoetsen om fris en fruitig voor de dag te komen. Gastvrijheid is een mooie uitdaging. Daar ligt het probleem ook niet. Het probleem is eerder of de gasten zich wel weten te gedragen.

Nu zijn er natuurlijk geen officiële spelregels; geen voorschriften waaraan een goede gast zou moeten voldoen. Toch lijkt het geen overbodige luxe om een aantal basisregels te stellen en dat vooral omdat nogal wat lieden geen flauw benul hebben van wat het betekent om sociaal aangenaam voor de dag te komen.

Interesse tonen

Om te beginnen is het behoorlijk suf om met lege handen te komen. Een klein boeketje of een fles wijn is nog het minste wat de binnenkomst mag vergezellen. En ook al ben je als gast, al eerder op bezoek geweest, dan nog mag je wel enige interesse tonen in het huis, de inrichting en de moeite die gedaan is om u te verwelkomen.

Over interesse gesproken: ga nou niet alleen maar eigen verhalen ophangen en uitweiden over onbenulligheden, maar stel zelf eens wat vragen zodat het niet lijkt alsof je alleen maar gekomen bent om gratis te eten. En heb je een vraag gesteld, vraag dan ook eens door in plaats van het antwoord te gebruiken om weer een eigen verhaal af te steken. Waar ik het over heb heet: oprechte belangstelling, iets waar menigeen het bestaan van schijnt te zijn vergeten.

Waardering uitspreken

Alleen als je erkend autistisch bent, is het je vergeven om een gebrek aan inlevingsvermogen in anderen aan de dag te leggen. Een goede gast is ook enthousiast en complimenteus en spreekt zijn waardering uit voor alles wat hem voor de neus wordt gezet. Je hoeft niet te wachten op het afscheid om een compliment uit te delen. Dat heeft namelijk de schijn van verplichte beleefdheid, hoewel verplichte beleefdheid nog altijd beter is dan geen beleefdheid.

Over afscheid gesproken: wacht nou niet om op te stappen tot het moment dat de gastheer luidruchtig de tafel gaat afruimen. Mocht je dat wel doen, dan ben je al te laat, en dan ben je schuldig aan wat de Engelstaligen noemen: ‘overstaying your welcome’. Plakgedrag is hogelijk irritant en echt niet goed te praten met het spreekwoord: gezelligheid kent geen tijd. Gezellig is het allang niet meer als uw aanwezigheid de grens van betamelijkheid heeft overschreden.

Stuur een bedankkaartje of bel de volgende dag om te laten weten hoezeer je genoten hebt. En vergeet vooral niet om er iets van eigen gastvrijheid tegenover te stellen.

VROUW Jubileumconcert

Kom je ook naar het waanzinnige VROUW Jubileumconcert op 30 oktober a.s.? Bestel snel je tickets en zing samen met vriendinnen lekker mee met Jan Smit, Ruth Jacott, Tino Martin, Mike Peterson en Edsilia Rombley.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.