Nieuws/Vrouw
1965002190
Vrouw

Boerin Agnes gaat het theater in: Zwangerschapsverlof zit er niet in

Agnes (38) (beter bekend als Boerin Agnes uit Boer zoekt vrouw, seizoen 2007-2008) is moeder van twee en zwanger van de derde én staat binnenkort in het theater. Hoe combineert ze dat toch allemaal? "Ik vind het heerlijk om met al die mannen te werken."

Het is druk in het leven van Agnes, geeft ze zelf ook lachend toe. Sinds zondag staat ze op de bühne met haar theatershow Boerin vond professor. "Ondertussen houden Albert (haar partner) en ik de boerderij draaiende en hebben we twee kinderen rondlopen. Ik wil de voorstelling goed in mijn hoofd hebben. Het is allemaal een beetje chaos, maar wel leuk!

Totaal veranderd

Sinds Boer zoekt vrouw is mijn leven totaal veranderd: ik ben in 2011 Albert tegen het lijf gelopen en twee jaar later zijn we getrouwd. Onze kinderen kwamen, ik ben verhuisd, we hebben een stal voor de koeien erbij… Niks is meer hetzelfde.

Nog altijd word ik herkend van Boer zoekt vrouw. Het is er een beetje bij gaan horen. Worden mensen normaal gesproken herkend in hun eigen buurt, zo is dat gebied voor mij gewoon iets groter geworden. Ik vind het niet erg; mensen zijn eigenlijk altijd wel enthousiast.

Professor

Na Onze boerderij, het programma van Yvon Jaspers waarin ons gezin in mei te zien was, stroomden er nog meer reacties binnen dan vroeger. In het programma was te zien hoe erg we worstelen met de steeds veranderende wetgeving omtrent de landbouwindustrie.

Na dat programma nam ook professor Peter Peters contact op. Hij wilde mij helpen, zo goed als hij kon. Hij vond mijn verhaal zo bijzonder dat hij aanraadde om lezingen te geven opdat ik mijn verhaal kon vertellen. Dat verhaal is nu de theatertour, waarin ik in drie kwartier vertel hoe ik al als meisje de boerin in mij voelde en hoe dat zich heeft ontwikkeld tot wie ik nu ben.

Waardering

In Nederland is de waardering voor boeren soms ver te zoeken is. Ik geef zelf ook vaak vanuit een verdedigende rol antwoord op vragen over het boerenleven, terwijl ik eigenlijk hartstikke trots ben op wat ik doe.

De trots die ik heb als boerin wil ik laten zien. Ik hoop dat ik het zelf droog houd, want sommige momenten zijn er best ingehakt. Al is het tegelijkertijd een luchtige voorstelling. Soms denk ik wel: 'Hoe heb ik alles voor elkaar gekregen?

Juiste balans

Het is een voorstelling die voor iedere vrouwelijke ondernemer interessant zou zijn. Al ben ik geen goede raadgever, want ik heb evenmin een antwoord op hoe je het moet doen. Ja ik werk hard, maar ik ben steeds vaker ook gewoon een moeder in plaats van dat ik tussen de koeien zit.

Het gaat om de juiste balans kunnen vinden. Wat wel meehelpt, is dat ik werk aan huis. En wij vallen snel in het ouderwetse rollenpatroon van dat de man werkt en de vrouw voor de kinderen zorgt. Als de kinderen ziek zijn, willen ze toch liever mama dan papa."

Zwangerschapsverlof

Dat ze in de agrarische sector veel met mannen te maken heeft, vindt Agnes daarom helemaal niet erg. "Juist wel lekker. Ik hoef geen rekening te houden met zwangerschapsverlof en dergelijke en mannen zijn recht voor zijn raap en zeggen waar het op staat. Ik houd van die mentaliteit, maar die zal heus niet voor iedereen weggelegd zijn."

Over dat zwangerschapsverlof kan zij trouwens ook kort zijn: "Dat zit er voor mij niet in. Tijdens mijn vorige zwangerschappen heb ik tot aan mijn bevalling gewerkt zo goed en zo kwaad als het kon. Ik denk dat dat met de derde alleen maar makkelijker zal gaan."

Betere toekomst

Of ze - met alle veranderingen op het gebied van landbouw in Nederland - haar drie kinderen zal adviseren om ook boer(in) te worden, betwijfelt ze. "Ik ben in ieder geval heel blij dat ik ze dezelfde agrarische jeugd kan bezorgen als ik heb gehad.

Ze groeien op tussen de koeien en kalveren en leren daar veel van. Ook hoop ik dat ik ze straks dezelfde basis kan meegeven als die mijn ouders mij hebben meegegeven: kies voor dingen waar je zelf blij van wordt. Als dat het agrarische leven is, prima. Maar als het zo blijft als nu gun ik ze een betere toekomst."

De show van Agnes is nog te zien op 4 november in het Munttheater in Weert en op 18 november in De Nieuwe Kolk in Assen. Kaarten zijn te koop via de website van de theaters.

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook een bijzonder verhaal delen op VROUW.nl?

Dat kan hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.