Nieuws/Vrouw
1969747723
Vrouw

'Alle ouders zouden een EHBO-cursus moeten volgen'

Vrouw met kind in haar armen

Vrouw met kind in haar armen

Afgelopen dagen werden we opgeschrikt door het tragische nieuws dat een meisje (1,5) zich had verslikt in een pannenkoek en overleed. En een ander meisje (1) had zich verslikt in cake. Met een traumahelikopter werd ze in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Kinderarts Fieke Slee: "Het zijn eigenlijk altijd zachte dingen die de luchtweg volledig afsluiten."

Vrouw met kind in haar armen

Vrouw met kind in haar armen

Fieke Slee werkt op de intensive care en ziet veel van dit soort ongelukken: "Het zijn eigenlijk altijd zachte dingen, die vormen mee met de luchtweg en sluiten het volledig af. Als iets bijvoorbeeld vierkant is dan kan er nog lucht langs. Als er een stukje appel in de luchtpijp zit bijvoorbeeld, dan kun je er nog langs ademen. Dan ga je hoesten en komt het er alsnog uit."

Cherrytomaatjes en druiven

"Om te kunnen hoesten moet je een hap lucht nemen. Als je luchtpijp helemaal afgesloten is, kun je die hap lucht ook niet meer nemen. Dus dan heb je ook die druk niet meer om het eruit te duwen."

"Tijdens het eten loop je het grootste risico om je te verslikken. Gelukkig zijn dit soort ongelukken als bij die twee meisjes zeldzaam, maar het is een potentieel risico. Ronde dingen in de vorm van een bal als cherrytomaatjes en druiven sluiten ook af."

In vieren snijden

"Die moet je voor kleintjes altijd in vieren snijden. Maar let ook op grote happen pindakaas of een smeuïg stuk cake, dat kan inderdaad een bal worden. Als dat vast zit is het moeilijker het er uit te krijgen."

"Als je ouder bent, helpen goede tafelmanieren ook. Ze zijn er niet alleen omdat het prettiger is voor tafelgenoten, maar ook voor je veiligheid. Dus niet rennen met eten in je mond, maar aan tafel zitten."

Concentreren op kauwen

"En niet praten met volle mond, maar je concentreren op kauwen. Vooral kinderen onder de 5 - en dan met name onder de 3 - slikken makkelijk door zonder goed te kauwen."

"Ze praten en lachen vaak tijdens het eten, zijn snel afgeleid, en dan kan de veiligheid in het geding komen. Leer je kind dan ook zo snel mogelijk niet met volle mond te praten. Terwijl je praat kan er namelijk een hap lucht binnenkomen, die je eten richting luchtpijp zuigt."

Heimlich greep

"Als het fout gaat en het kind verslikt zich, help het kind dan te hoesten. Met hoesten hoest je het er over het algemeen uit. Als de hoest onvoldoende krachtig is, geef dan vijf rugstoten of ferme kloppen."

"Als het er dan nog niet uit is en het kind is nog bij bewustzijn, pas dan de Heimlich greep toe. Bij een kind jonger dan 1 druk je vijf keer stevig op het borstbeen, dan vijf klopjes op de rug en dat herhaal je drie keer voor ongeveer een minuut."

112

"Is het er dan nog niet uit, dan bel je 112. Mocht je kind het bewustzijn verliezen dan pas je reanimatie toe. Ook al denk je dat het niet helpt, wellicht blaas je toch wat lucht erlangs. Doe twee keer mond op mond en duw dan vijftien keer op de borstkas, dan weer twee keer mond op mond en ga zo door tot de hulpdiensten arriveren."

"Je kunt je kind niet beschermen tegen alles. Veel kleine kinderen zijn snel afgeleid. Je kunt een pannenkoek wel in kleine stukjes snijden, maar het belangrijkste is dat ze rustig zitten als ze eten, dat ze er de tijd voor nemen. Dat de dingen die in hun mond gaan niet te groot zijn. Ook in een marshmallow kun je je al behoorlijk verslikken."

EHBO-cursus

"Eigenlijk vind ik dat alle ouders een EHBO-cursus moeten volgen. Als je een kindje krijgt ga je toch ook op pufcursus? Dus waarom niet als je dat kindje hebt op kinderEHBO?"

Fieke Slee schreef samen met brandwondenchirurg Marielle Vehmeijer 'Pas op, kijk uit!' over ongelukjes die er met kinderen in en rond het huis kunnen gebeuren en hoe je die kunt voorkomen.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.