Nieuws/Vrouw
1979871406
Vrouw

In het nieuws

Hockeyster Valerie: Diabetes hebben is topsport

Tophockeyster Valerie Magis heeft diabetes: „Het is topsport.”

Tophockeyster Valerie Magis heeft diabetes: „Het is topsport.”

Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes: één op de veertien mensen. Ook tophockeyster Valerie Magis (27) leeft elke dag met de gevolgen van deze ziekte. Ze heeft diabetes type 1 vanaf haar eenentwintigste. Zaterdag loopt ze mee in de New York Mini Marathon in Rotterdam om geld op te halen voor het Diabetes Fonds.

Tophockeyster Valerie Magis heeft diabetes: „Het is topsport.”

Tophockeyster Valerie Magis heeft diabetes: „Het is topsport.”

Het thema van de run is ’Leef je droom’. Valerie Magis loopt zaterdag met een haar nichtje en zwager mee om bij te dragen aan haar droom: een kunstalvleesklier, een apparaatje dat volledig zelfstandig de bloedsuikerspiegel regelt.

Kunstalvleesklier

Zelf zou ze veel baat hebben bij deze kunstalvleesklier: „Ik moet elke dag prikken en ben overgegaan op een pomp. Dat heeft me heel erg geholpen, ik voer mijn koolhydraten in en de app weet dan hoeveel insuline ik nodig heb, maar ik moet 24 uur per dag op mijn lichaam letten.

Als ik een wedstrijd heb, moet ik de dag ervoor mijn bloedsuikerwaardes onder controle hebben. Ik kan me niet permitteren om in een hypo (lage bloedsuikerspiegel) of hyper (hoge bloedsuikerspiegel) te komen. Je wilt als topsporter optimaal presteren.”

Adrenaline

„Niet alleen voeding is van invloed op je bloedspiegel, ook warm weer, adrenaline of een spannende wedstrijd. Ik speel nu 13 jaar op het hoogste niveau hockey, het belemmert me niet bij mijn sport – ik heb mezelf goed ingesteld – maar ik moet er wel constant rekening mee houden, bijvoorbeeld door mijn koolhydraten te tellen. Als ik verkeerd gok, kan ik een hypo of hyper krijgen.”

Topsport

„Het is voor mij geen optie om dan maar geen koolhydraten te eten. Ik heb dat echt nodig om te presteren, vooral op de dagen voor een wedstrijd of voor trainingsdagen. Ik heb koolhydraten nodig om alles eruit te halen. Voor mij is diabetes hebben topsport, naast de topsport die ik bedrijf.”

New York Mini Marathon: zaterdag 12 oktober in Rotterdam. De opbrengsten gaan naar het Diabetes Fonds.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.