1984101
Vrouw

Setareh werd afgekeurd door haar astma

Vandaag, 1 mei, is het Wereld Astma Dag. Setareh Ancery-Foumani (33) heeft moeilijk behandelbaar astma.

Na de diagnose veranderde alles in haar leven. "Mensen denken dat als je een pufje neemt het dan het klaar is. Maar astma is veel meer dan dat."

Ruim een miljoen mensen in Nederland hebben een longziekte, 600.000 mensen daarvan heeft astma. Setareh is één van hen. Voordat ze zeven jaar geleden astma kreeg had ze een druk leven. Ze had een vaste baan op een advocatenkantoor en zat in de laatste fase van haar master rechten. "Ik had alles voor elkaar, zo leek het. Ik had een mooi huis, veel sociale contacten en was ook veel aan het sporten. Zo trainde ik voor de Dam tot Damloop.

Zware griep

In de winter van 2010 bleef ik na een zware griep moe; het leek wel of ik er niet van kon uitzieken. Ik dacht 'Ik moet door', maar aspirine hielp niet. Ik bleef het benauwd hebben en ging naar de huisarts omdat ik mijn lichaam niet meer herkende. Daar werd gezegd dat iedereen weleens griep heeft en moe is. Dat het wel zou overgaan.

Inmiddels is Setareh volledig afgekeurd. Lees het hele verhaal op VROUW.nl om erachter te komen hoe het nu met haar gaat: „Als iemand parfum of aftershave droeg werd ik afgevoerd in de ambulance.”