Vrouw/Praat Mee
1986106582
Praat Mee

Praat mee

Geloof jij in alternatieve geneeswijzen of is het geldklopperij?

Geloof jij in alternatieve geneeswijzen?

Geloof jij in alternatieve geneeswijzen?

In zijn column voor ’het Parool’ schrijft Marcel Levi afgelopen donderdag over alternatieve geneeswijzen. Alternatieve geneesmiddelen zijn producten waarvan de werking niet wetenschappelijk is bewezen en waarvan sommigen, onder wie Levi, beweren dat het effect tussen de oren zou zitten. Ben je het daarmee eens of geloof jij wel in alternatieve geneeswijzen?

Geloof jij in alternatieve geneeswijzen?

Geloof jij in alternatieve geneeswijzen?

Levi heeft het in zijn column over een zalf van Dr. Vogel tegen blauwe plekken bij kinderen, die volgens hem net zo goed (of slecht) zou werken als smeerkaas: ’Kinderen maken weleens een buiteling en kunnen daarbij een bloeduitstorting oplopen. (...) Volkomen onschuldig en gaat vanzelf weer over.’

’Vogel denkt de helpende hand te bieden door die arme koters drie keer per dag in te smeren met een prijzig zalfje (waarbij het geadviseerde stevig inmasseren wellicht verantwoordelijk is voor het hele effect, als dat er al is). Je kunt je kind ook met smeerkaas inwrijven voor eenzelfde werkzaamheid, net zo goed en stukken goedkoper’, zo valt te lezen in het Parool.

Besodemieteren

Volgens Levi laten veel mensen zich willens en wetens besodemieteren door alternatieve genezers. ’Naar schatting gebruiken miljoenen Nederlanders dit soort middeltjes en voedingssupplementen en geven we er samen jaarlijks een kleine miljard euro aan uit.’

Placebo-effect?

Er bestaan vele verschillende soorten alternatieve geneeswijzen, zoals chiropractie, acupunctuur en homeopathie. ’Veel van de beleefde positieve effecten berusten waarschijnlijk op hoop of verwachting’, aldus Levi. Een placebo-effect noemt hij het. Levi denkt dat mensen hun geld verspillen aan alternatieve geneeswijzen om zo een ongezonde leefstijl te compenseren; ze hopen hun gezondheid ermee te stimuleren.

Praat mee

Geloof jij in alternatieve geneeswijzen en maak je er wellicht ook gebruik van? Of ben jij het met Levi eens en denk je dat alternatieve geneesmiddelen pure geldverspilling zijn? Laat het ons weten en praat mee via onze Facebookpagina!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.