Nieuws/Vrouw
1986927052
Vrouw

Suus Ruis (42) gaat voor de 'tweede leg': Kleine kans dat het spontaan gaat

Hoewel ze een bloedhekel heeft aan het woord, wil journalist Suus Ruis dolgraag een liefdesbaby met haar vriend. Maar je voortplanten gaat niet zonder slag of stoot als je 42 bent. Voor VROUW blogt ze wekelijks over haar struggle for new life.

Zwijgend zitten mijn vriend en ik tegenover elkaar in de wachtkamer van de fertiliteitspoli formulieren in te vullen. Met de antwoorden die we geven, kunnen ze op de afdeling een beetje inschatten hoeveel zin het heeft om hun tijd en zwaar opgeleide mankracht in ons te investeren, qua gezondheid en alles. Mijn formulier bestaat uit een pagina of 72, dat van hem uit 2.

Gelegenheidssigaretje

Rookt u? Mwah, gelegenheidssigaretje. Oké, oké, tijdens een stuk of 30 gelegenheden per dag, maar zeker een derde daarvan maak ik halverwege uit wegens haast. Ik rond het dus voor de zekerheid maar af naar beneden. 6. Ik kijk af bij mijn vriend, die vlijtig '35' neerzet bij dezelfde vraag.

Het interesseert hem werkelijk geen hol wat de rest van de wereld van hem vindt. Als de overijverige basisschoolleerling die ik in mijn hart altijd gebleven ben, wil ik vooral het goede antwoord op vragen geven. Mijn mazzel is dat de arts die ons te woord gaat staan, waarschijnlijk wel vaker met dit bijltje gehakt heeft en snapt dat mensen zoals ik hun slechte gewoontes altijd naar beneden afronden. Ik vermoed dat ze ook niet helemaal gaat geloven dat ik maar 1 wijntje per dag drink.

Echoscherm

Iets later kijkt de dokter me over mijn formulier heen vriendelijk doch streng aan. "Je moet wel nú stoppen met roken en drinken, hè?" 'Nou nee', denk ik. Ze heeft net zelf een echoscherm gezien waarop ik nog niet zwanger ben.

Natuurlijk weet ik heus wel dat roken en drinken en alles wat het leven leuk maakt je vruchtbaarheid geen boost geven. Maar ik weet ook dat het, zodra je zwanger bent, een paar weken duurt voordat alles wat jij tot je neemt bij de baby terechtkomt. Daar moet namelijk eerst een placenta voor worden aangemaakt. Heb ik zelf gelezen op een forum.

Overjarige eieren

Maar de arts begint over nieuwe wetenschappelijke onderzoeken die hebben bewezen dat je embryo wel degelijk vanaf de eerste minuut lijdt onder alcohol en sigaretten. En aangezien er elke maand twee weken zijn waarin je niet weet of je zwanger bent, moet je het zekere voor het onzekere nemen.

Goed. Ik wilde toch al stoppen met roken, dus dan is dit wel een goede motivatie. Alhoewel ik de berichten op dat forum nog steeds plausibeler vind klinken. De reden waarom we op de fertiliteitspoli zitten en niet gewoon de natuur haar gang laten gaan? Tja. Als je 42 bent en op de valreep een kind wilt met je tweede man, heb je niet heel veel keus. Kleine kans dat er zomaar spontaan een van die overjarige eieren van mij bevrucht gaat worden.

Cyclus monitoren

Het plan: twee maanden lang mijn cyclus monitoren - om te kijken of er überhaupt nog iets nuttigs gebeurt in dat lijf van me - ondertussen wippen tot we een ons wegen, vooral in de week rond de eisprong.

Daarna gaan we kijken of er medische assistentie nodig is en onze toekomstige baby heel romantisch middels een injectiespuit of in een schaaltje gefabriceerd gaat worden. O, en stoppen met roken en drinken natuurlijk. Ik vind het nu al vermoeiend, en ik ben nog niet eens zwanger.

Over Suus Ruis

Suus Ruis (42) is auteur van meerdere boeken, en als freelance journalist werkzaam voor diverse bladen. Met haar ex-man kreeg ze zoon Caesar (8). Sinds anderhalf jaar is ze samen met haar huidige vriend, met wie ze nu probeert een laatste-kans-baby te krijgen.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.